L’associació Som com Som, que defensa els drets dels LGBTIQ (Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres, Intersexuals i Queers) d’Andorra, ha fet les aportacions que considera que milloraran el projecte de llei d’igualtat, presentat pel ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot. Entre les aportacions consideren que així com el ministre va explicar que aquesta llei suposarà uns canvis en algunes lleis com la de la violència de gènere, des de Som com Som proposen modificacions en la Llei del registre civil. Un d’aquests canvis que consideren important és tenir el dret de canviar-se de nom i en conseqüència tota la documentació identitària de la persona perquè correspongui a la seva identitat de gènere sense haver-se de sotmetre a la cirurgia de reassignació morfològica de sexe.
La reassignació de gènere és l’operació quirúrgica per la qual es produeix el canvi dels òrgans genitals, entre altres tractaments hormonals. Des de Som com Som reclamen que un canvi de nom que comporti també un canvi de gènere al registre civil no hagi d’anar obligat per una reassignació de sexe, però sí que hi hagi una regulació que marqui que aquest canvi de nom i de gènere al registre civil vagi acompanyat per un informe pericial. “El que demanem és que puguis canviar-te el nom sense haver de passar per una operació, i volem que es reguli per part de la batllia amb un informe pericial”, va explicar Carles Perea, president de Som com Som. Perea va posar de referència l’avanç que ha fet la legislació espanyola en aquest sentit on sí que es pot canviar el gènere i el nom al registre civil, sense obligar a cap operació.
Aquest, però, no és l’únic canvi que proposen a la Llei del registre civil, vinculat en les propostes que fan a la Llei d’igualtat. El col·lectiu demana que la presumpció de paternitat no sigui només per a parelles heterosexuals com es desprèn del text actual. “Ens trobem que si una parella de dones volen registrar un fill, només el pot registrat la mare gestant”, va dir Perea. Per tant, la proposta passa perquè la paternitat es prevegi també en parelles homosexuals.
Canvi de nomenclatura
Altres aportacions que proposaran a la Llei d’igualtat fan referència a un canvi de nomenclatura. Perea va explicar que en moltes parts de la llei es parla només de sexe, i des d’aquest col·lectiu proposen que s’afegeixi “gènere”, perquè molts cops es parla dels dos sexes, i no volen que es produeixi cap discriminació.
A més. ja que la nova Llei d’igualtat proposa canvis en la Llei sobre violència de gènere també volen que es reculli el concepte de la violència intragènere “perquè inclogui la violència que es pugui donar entre parelles homosexuals”. Amb aquestes puntualitzacions i aportacions Perea conclou que es pot preveure que el text pugui ser “100 % inclusiu”.