Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de les eleccions per escollir els delegats de personal del SAAS.
Un moment de les eleccions per escollir els delegats de personal del SAAS.

Tan sols 17 empreses del Principat disposen de delegats de personal


Escrit per: 
Redacció

Només 17 empreses tenen avui delegats de personal (36 en total). El 47% d’aquestes pertanyen al sector serveis i el 23% són parapúbliques. Des de la patronal s’argumenta que aquesta xifra tan baixa es deu a les característiques de les empreses del país, que tenen pocs treballadors i això fa que la relació entre empresari i empleat necessiti pocs intermediaris. En aquest sentit, des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) assenyalen que un 85% de les empreses d’Andorra tenen entre un i cinc empleats. Aquesta estructura dels negocis comporta que “la relació patró-treballador sigui molt directa”. Pel que fa a les grans empreses, la CEA remarca que “poden organitzar les eleccions, i així ho fan”. En tot cas, considera que amb l’aprovació de les lleis a tràmit al Consell General (la llei d’acció sindical i patronal, la llei de les relacions laborals i la llei reguladora del conflicte col·lectiu) “s’acabaran de clarificar les funcions entre uns i altres”.

Des de l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa d’Andorra (PIME) es mostren en un sentit similar. El president, Marc Aleix, coincideix que la majoria d’empreses tenen menys de deu empleats i, per tant, “és difícil tenir delegats de personal”. A més va assegurar que a les petites empreses “hi ha feeling entre la direcció i el personal”, tenint en compte que tothom fa “més o menys” la mateixa feina, són empleats que normalment estan molts anys treballant en una mateixa companyia i, a més, assegura que estan més contents perquè la mitjana salarial de les PIME és més elevada que la de les grans empreses. És per això que indica que els assalariats no veuen la utilitat en aquesta figura.
De la seva banda, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va denunciar que el Govern no hagi actuat amb les empreses de més de 22 treballadors que no disposen de delegats de personal. Així va remarcar que si la llei diu que a partir d’aquesta plantilla cal implantar la figura però “moltes” no la tenen, “on són els inspectors de treball? On són les sancions?”. És per aquest motiu que va denunciar que DA fa lleis que sap que no es podran complir. A més va destacar la poca força d’aquests representants. “Quin delegat d’empresa plantejarà un conflicte col·lectiu sense tenir un sindicat darrere?” va dir i va lamentar que aquestes lleis “no serveixen de res”. Ubach també va reiterar l’escepticisme vers les noves lleis laborals, que remarca que van “a favor dels empresaris i en contra dels treballadors”. A l’últim, el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, va afirmar que el delegat de personal és una “figura molt feble” i “manipulable” ja que “sense una organització sindical que li doni suport” farà “el que li digui el patró”. Fornieles va denunciar que el representant sindical o el comitè d’empresa “no el volen ni tocar” ja que els empresaris no es volen asseure a negociar. “Això és pura façana per dir que tenim representants dels treballadors”, va dir i va lamentar que amb les noves lleis s’hagi anat a retallar.  
Des que va entrar en vigor la llei del Codi de relacions laborals, al 2009, s’han promogut eleccions efectives a 31 empreses i en sis d’aquestes s’han produït més d’unes eleccions amb motiu de la finalització del mandat, per baixa d’empresa o per renúncia dels delegats escollits. Per tant, des del 2009 s’han celebrat 41 eleccions i s’han escollit 77 delegats d’aquesta trentena d’empreses. Si es mira l’evolució des del 2009, l’any que més eleccions es van realitzar i amb més nombre de delegats va ser el 2011. Aquest 2018 el nombre d’eleccions es manté com l’any passat però el nombre de delegats s’ha vist incrementat. Cal destacar que darrerament s’han celebrat les primeres eleccions per als delegat de personal del SAAS, amb quatre delegats, i també les primeres del sector financer a l’entitat Andbank, la qual cosa com a empreses grans ha fet incrementar fins a 36 el nombre total de delegats que hi ha a tot el país.

delegats de personal
CEA
PIME
SAT
USdA
Guillem Fornieles
gabriel ubac
marx aleix
Número de vots: 223
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic