“Pla de xoc? Quin pla de xoc? No sé d’on s’ho han tret.” El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, nega que sobre la taula de Govern hi hagi “cap pla per tancar ni confinar”. Més aviat al contrari, vol apuntar cap a cert optimisme i confia que quan dimarts acabin les dues setmanes amb mesures més restrictives (les dues persones en una taula de bar, fins a cinc per al restaurant, que tant han pertorbat el sector) puguin obrir la mà i que els protocols de seguretat davant la Covid-19 siguin menys restrictius. Quin és el punt d’inflexió? Què ho permetrà? Baixar la taxa de reproducció per sota d’1. Fa dues setmanes, quan es van imposar les restriccions, era d’1,54; la setmana passada es va situar en 1,46 i a hores d’ara està en 1,24.

Benazet es mantenia en aquestes declaracions telefòniques al BonDia en la línia del que el cap de Govern, Xavier Espot, havia apuntat al matí  durant l’acte d’inauguració de les instal·lacions del COEX a Encamp: “Ho nego en rodó”, va dir en referència a un possible confinament general abans de l’inici de la temporada d’esquí. Amb tot, la possibilitat d’un nou confinament “sempre ha existit. Des del març treballem de setmana en setmana, de quinzena en quinzena, i és una possibilitat sempre sobre la taula”, igual que hi ha l’opció “que les mesures siguin menys importants que avui”. Però, va insistir-hi, “no sabem el que passarà quan comenci la temporada d’esquí”. De moment, va reblar, hi ha les mesures que estan en vigor i avaluaran què fer-ne; no obstant això, “hauria d’empitjorar substancialment la situació en tres o quatre dies com perquè ens plantegéssim un confinament total”.

Mesures “ponderades”
Espot va valorar les mesures en vigor, que han aixecat les queixes dels propietaris de bars i cafeteries, com “ponderades, equilibrades, ben pensades, i no ho hem fet per perjudicar un sector, sinó que hi ha una raó empírica, una raó sanitària, al darrere”. Les valora com “positives” i “efectives”. Tan bon punt la situació millori “i hi hagi elements per aixecar aquestes restriccions, ho farem” i que l’activitat a bars i restaurants, així com als gimnasos amb les activitats dirigides, “tornin a la plena normalitat”.

Amb xifres a la mà, va argumentar, van comprovar que hi havia “molts contagis” als bars. Quines són aquestes xifres? En realitat no són xifres concretes, ni tan sols percentatges, matisa Benazet. “El servei d’epidemiologia el que diu és que quan un contagi ha tingut contactes als bars, buscar la cadena epidemiològica és molt més difícil, més llarg, que no pas en un restaurant”.  Per què? “Perquè la gent interacciona més en els bars: s’aixeca d’una taula a una altra, es mouen”, mentre que en el restaurant “arriba, entra i s’asseu” i hi ha menys interaccions amb altres grups socials que als bars. La diana és “no barrejar diferents entorns socials, que és el que passa al bar”. Però no hi ha dades numèriques: “registrem el que passa però no el percentatge”. A penes constatacions –diguem-ne– de perogrullo: que a les parròquies centrals i Encamp és on es produeixen més contagis. A bars i no bars.

Passats aquests quinze dies estudien “quines altres mesures permeten més activitats als bars però mantenint la seguretat”, insistint en “el tema del tabac, les persones dretes, la mida de les taules (sembla un argument que els va fer marcar en dues les persones que poden anar juntes al bar) i ser més rigorosos en les distàncies”.

D’altra banda, pel que fa a la situació sanitària d’ahir, el SAAS va informar que un pacient de l’hospital va rebre l’alta i el col·legi Sant Ermengol va comunicar en un tuit que la classe de 5è A, confinada, torna avui a  l’aula.