Diari digital d'Andorra Bondia
Gerard Gascón, autor del projecte que difon la plataforma Recerca Jove.
Gerard Gascón, autor del projecte que difon la plataforma Recerca Jove.

Tecnologia del cretaci, o no?


Escrit per: 
A. Doral / Foto: BonDia

Una vella –antiquíssima, del cretaci per als seus estàndards– consola Sega Mega Drive de la tieta trobada entre els trastos de ca la padrina fa un parell d’anys serveix de base al projecte que el joveníssim –aquí els estàndards són els nostres– Gerard Gascón havia de presentar avui en el marc de Recerca Jove, plataforma impulsada per institucions alturgellenques diverses per fer visible el talent investigador que corre pel país. Havia de presentar, perquè l’acte no ha comptat amb el permís de la pandèmia i va quedar ajornat. Ja arribarà.
“M’han agradat sempre els videojocs i volia crear-ne un”, s’explica aquest futur enginyer. L’any vinent saltarà ja del segon de Batxillerat al Joan Brudieu que cursa enguany a les aules universitàries. A la consola del 1988 (“mai havia utilitzat un material tan antic”, confessa) li va donar voltes durant temps i temps. Primer per jugar, després, per examinar com aquells jocs tan aparentment rudimentaris en realitat tenen uns budells complexos. “No són tan simples com semblen, en realitat és molt interessant investigar com estan fets, quines van ser les estratègies emprades per afrontar les limitacions tècniques que tenien fa trenta anys.” Necessitaven prou enginy, reflexiona. Aquells trastos, puntualitza per als que no ho tinguem massa clar, eren 10.000 vegades menys potents, per dir alguna cosa, que el mòbil més tronat que avui portem a les mans. “Que qualsevol rellotge actual, fins i tot, potser tenien el rendiment d’una calculadora, perquè ens fem una idea”.
Conegut l’instrument, en Gerard, sota la direcció de la professora Núria Betriu, es va posar mans a l’obra per dissenyar el seu joc: 2D perquè la cosa tampoc no dona per a més. Amb problemes per resoldre com ara la melodia: “una sola música ocuparia més memòria que el joc sencer”, com tot el que van crear dins d’un espai tan petit, destaca.
I de què va? Un talp miner (porta un pic) que va pel mapa carregant-se els enemics, corrent i saltant pel mapa al més pur estil d’antuvi. “Jo soc aficionat a jocs actuals però que han evolucionat des d’aquells. Les seves músiques et transporten als antics, unes melodies molt fàcils de reconèixer”.
El projecte que havia de presentar avui a l’Arxiu Comarcal, ja ho farà més endavant, també va acompanyat d’una literatura explicativa de tot el procés, perquè es puguin resseguir els passos. Des de la creació del motor base, el sistema físic, i com aconsegueix que l’usuari pugui interactuar amb tot allò que es dissenya a la pantalla.
“Ja veus, m’agrada investigar, complicar-me la vida; buscar aquests aparells antics i anar experimentant”. Aquest plaer per posar-se davant de dificultats el porta de patac al convenciment que seguirà programant, pel camí de la recerca tècnica, científica. I, a la seva manera, la investigació històrica, oi? “Sí, és una manera de veure-ho”, admet, en explicar com l’interessa la sovint escassa documentació que acompanya les consoles antigues. “Sort de la gent que aabans que nosaltres se’n va preocupar de documentar-les, per transmetre’ns aquest coneixement”. Per aquí sí que entronca amb l’àmbit d’actuació del pare, l’historiador Carles Gascón. “Sí, ve a ser això, en un altre àmbit”.

 

 

tecnologia
cretaci

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Espero que ho puguis presentar ben aviat!! Ànims i continua per aquest camí de la investigació molts anys!!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte