Diari digital d'Andorra Bondia
Paquets de tabac en un establiment comercial.
Paquets de tabac en un establiment comercial.

Temor al tancament de botigues de tabac pel lent augment de vendes


Escrit per: 
M.P. / M.P.A. / Foto: Facundo Santana

Les vendes de tabac comencen a recuperar-se després d’un 2020 amb números molt negres a conseqüència de la pandèmia de coronavirus. Tot i així, segons explica el president de la Unió de Comerciants Andorrans de Tabac (UCAT), Raül Calvo, les xifres de creixement no són prou esperançadores com per garantir un futur pròsper als establiments de venda d’aquest producte. Ja des de l’any passat s’ha anat detectant una “proliferació de comerços que no és natural”, apunta, i per tant veu complicat que tothom pugui sobreviure. “Sí que hi ha una política de preus que garanteix certa estabilitat, però si el 2019 hi havia un volum de vendes molt més elevat i hi havia menys comerços, ara que hi ha menys vendes no sé com es podrà aguantar”, reflexiona, i deixar clar que per molt que la situació pugui millorar de cara a l’hivern, “serà impossible recuperar les xifres del 2019 perquè la venda de tabac està molt taxada i reglamentada” i per tant els compradors no poden endur-se un carregament de tabac. “No és el sector que pugui ser més optimista”, afirma.

Tot i així no amaga que l’augment de turistes que es veu als carrers i que també han notat, per exemple, els hotelers amb una gran millora de les ocupacions els darrers dies, els és favorable i els ajuda. “Quan hi ha mobilitat la millora es nota”, apunta. En aquest sentit explica que “en relació amb l’any passat, que va ser catastròfic, hem  millorat, però és una millora bastant tímida”. Tot i no disposar de dades concretes, estima que globalment les vendes han augmentat un 15% respecte a les xifres assolides fins al 31 de juliol del 2020. Aquesta millora, però, és pràcticament insignificant si es té en compte que el confinament i les restriccions de mobilitat entre països van afectar de manera important l’activitat econòmica que durant dos mesos i mig va ser nul·la. Així, si es fa la comparativa amb els set primers mesos del 2019 el volum de vendes encara està entre un 30 i un 35% per sota. “Ens pensàvem que aquest estiu la situació ja estaria més normalitzada, però no ha sigut així”, reconeix, i hi afegeix que “tenim l’esperança que a mesura que vagi avançant la vacunació als països veïns la situació canviï i de cara a l’hivern puguem treballar amb certa normalitat”.

Amb tot, és molt curós a l’hora de fer previsions, ja que com manifesta tothom la situació d’incertesa és màxima i es fa molt difícil preveure què pot passar. “No podem fer previsions sobre paràmetres que nosaltres no controlem”, diu.

D’altra banda, Calvo explica que aquest estiu qui ho està passant pitjor són els comerciants del Pas de la Casa. “No tinc les xifres concretes, però estan molt condicionats per les restriccions de mobilitat que s’han imposat a França i sé que hi ha cert neguit i una preocupació bastant gran perquè no es ven”. Així, recorda que mentre el juny de l’any passat a la població fronterera “van treballar molt bé perquè hi havia una mobilitat més lliure que amb Espanya”, aquest any la situació s’ha capgirat del tot i és al Pas on estan patint més els efectes de la baixa arribada de compradors.

Bon inici d’agost als comerços de l’eix central
“De moment, estem contents”, afirma la presidenta de l’associació  de l’eix central, Sònia Yebra. L’agost, explica, ha començat amb força i amb bones expectatives. Ara “cal veure si realment continua al llarg de tot el mes”, afegeix. I és que els comerciants així ho esperen després d’un mes de juliol amb vendes per sota de l’any passat i del 2019, segons manifesta. I és que l’any passat el juliol va ser força bo, ja que els mesos de confinament havien provocat les ganes de sortir de la gent i de comprar, una situació ben diferent a la d’enguany, indica Yebra. Així, hi ha hagut una moderació en les compres, de manera que el juliol “no va ser tan bo”, declara. 

Quant a la manca de treballadors al comerç, Yebra confirma que “falta gent per treballar”, una situació que ja fa temps que s’arrossega. D’aquí que calgui treballar per fer canvis en temes d’immigració i potenciar el treball transfronterer, indica.

 

 

tabac
botigues
tancament

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

De tabac i de fotoradio i esports i moda i material de motos i tecnologia i viatjes etc etc
Si pues espereu a que estiguem, dins de la UE... ens l'han ben jugada!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte