Per ara tot són hipòtesis, però els experts en addiccions adverteixen que la crisi sanitària és caldo de cultiu per al consum de drogues. A la Unitat de Conductes Addictives (UCA) no s’ha registrat fins avui un augment de pacients, però la coordinadora clínica d’aquest servei, Angelina Santolària, precisa que no ha estat fins al 18 de maig que s’han reprès les visites presencials, i d’això tan sols fa un mes. En tot cas, una crisi de tal magnitud no ha passat mai desapercebuda i tot plegat porta Santolària a vaticinar un creixement de la demanda a partir del setembre. “Haurem de veure què passa, però”, exposa.
Aquest increment vindria motivat, d’una banda, pel període de confinament, que ha fet que les persones no poguessin sortir de casa, i en segon terme per la incertesa que comporta el futur, ja que “hi ha un desconeixement respecte de si tindrem un rebrot a la tardor, què passarà amb els ERTOs, amb la continuïtat o no de la feina... i això genera malestar a totes les persones”. Santolària explica que el període de confinament ha provocat un canvi de vida per a moltes persones així com ansietat i malestar emocional. “Sovint les recaigudes o les addiccions també es conformen en moments de malestar emocional perquè a través de la substància o d’una addicció comportamental hi ha una disminució d’aquest malestar”, argumenta la coordinadora clínica de l’UCA.
De fet, ens enfrontem a un episodi similar al viscut no fa gaire temps, l’originat per la crisi econòmica del 2008. Santolària considera que es podria repetir la situació viscuda aleshores. Recorda que en aquell moment es va produir un lleuger increment dels pacients i també un canvi en el perfil d’aquests. En concret van créixer les persones sense activitat laboral, que s’havien quedat a l’atur, i amb situacions socials més complexes , gent que no tenia pis i que vivia en pensions, per exemple.
Santolària remarca que “el treball és bàsic”. No només amb les persones amb addiccions, sinó per a tothom. En aquest sentit afirma que és una manera de marcar-se uns hàbits, una rutina, i ajuda a l’estabilització. A més, “el treball permet a les persones fer-se càrrec d’elles mateixes a nivell econòmic i a no tenir una dependència d’altres estructures, que és important”, observa.
De cara al futur proper, els professionals de l’UCA temen que es produeixi un increment del consum de cànnabis entre el col·lectiu de joves. Un tòxic, a més, que va associat en alguns casos a l’alcohol. Santolària remarca que “l’alcohol és la nostra droga i això ens provoca que la vivència de risc sigui molt menor”.
1.741 trucades
L’UCA també va haver d’adequar la seva activitat durant el període de confinament. Des del 14 de març fins al 18 de maig es va fer un seguiment dels pacients principalment per via telefònica. Es van registrar 1.741 trucades i també es van dur a terme visites presencials, per als casos urgents o derivats dels metges de capçalera. La unitat va fer una proposta per a cada usuari, tenint en compte el seu estat i gravetat. A partir del 18 de maig es va tornar a citar tots els pacients que s’havien visitat de forma no presencial. Durant el període de crisi sanitària, el 55% dels pacients rebien tractament pel consum d’alcohol (és el tòxic més freqüent entre els usuaris de l’UCA) mentre que de recaigudes se n’ha registrat en qualsevol tipus de substància ja que, tal com apunta Santolària, aquest fet té relació amb el tipus de tòxic, sinó amb l’estat psíquic de la persona.