Les darreres 140 analítiques que han arribat, 135 de les quals negatives, no han constatat cap cas nou de coronavirus, segons les dades facilitades des del ministeri de Salut. Es tracta del tercer dia consecutiu sense cap nova infecció per Covid-19, la primera vegada que es dona aquesta circumstància des de mitjans de març quan els nous casos de coronavirus detectats es van començar a multiplicar i superaven la desena diària. 

Així, el total de casos de Covid-19 diagnosticats es mantenen en 761, dels quals n’hi ha 93 actius tenint en compte les 51 defuncions registrades i que ja hi ha 617 persones que han superat la malaltia, després que en les darreres hores hagin rebut l’alta definitiva dues persones. Entre els casos actius hi ha 22 professionals sanitaris, els mateixos, que dissabte, i dos integrants de cossos especials.

Pel que fa a l’hospital, hi ha ingressades 8 persones amb coronavirus, 7 a planta i 1 a la unitat de cures intensives intubada i amb ventilació mecànica. 
Quant al centre sociosanitari El Cedre, hi ha 12 residents malalts, 7 dels quals procedents de Salita i Clara Rabassa, i 3 persones convalescents a l’espera de rebre el resultat de la segona PCR negativa per tal de ser donats d’alta definitivament.

Segona ronda dels tests

Després que aquesta setmana s’hagi portat a terme ja la segona ronda del test d’anticossos al personal sanitari i als integrants dels cossos especials, i que avui, als Stop Labs d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, es fes el segon test als voluntaris que participen en l’operativa de cribatge i als seus familiars, aquest dilluns arrencarà la segona tongada de la prova per a la resta de ciutadans. Així, des de demà i durant els propers deu dies aquelles persones que ja es van fer el primer test han d’acudir novament als punts de control habilitats a les respectives parròquies per fer-se el segon. Des de les corporacions locals s’està trucant novament als ciutadans per recordar-los la cita, mentre en el cas del Comú d’Andorra es va recordar que el segon test es portarà a terme just 14 dies després del primer i que els ciutadans han d’acudir a la mateixa hora que estaven citats per al primer test.

Precisament, en la compareixença per informar dels resultats parcials de la primera tongada del cribatge tant el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, com el el biòleg i bioinformàtic Joel López van reiterar la necessitat que tota la població se sotmeti a la segona volta ja que això permetrà conèixer la taxa de transmissió del virus amb les mesures de relaxació del confinament actuals i com aquest mou. Així mateix, el segon cribratge ha de mostrar si les persones que ara són susceptibles d’estar malaltes acaben adquirint la immunitat front al coronavirus SARS-CoV-2. En aquest sentit, López va assenyalar que d’aquests estudi se’n podrà obtenir informació molt valuosa sobre una malaltia que es nova i desconeguda. El fet és que s’ha observat que hi ha malalts que no generen anticossos, però es desconeix el nombre de casos. També es podria saber quant temps pot estar el virus dins de l’organisme.

De la primera tongada de la prova es desprèn que el 9,44% de les 69.661 persones que hi han participat ha generat anticossos, un percentatge molt proper al 10% que s’esperava, segons va apuntar Martínez Benazet, que va valorar de forma molt positiva la “gran resposta” de la ciutadania a la iniciativa.

Entrant al detall de les dades obtingudes en aquesta primera volta del cribratge cal destacar que del total de tests fets un 89%, és a dir, en 61.987 dels casos, les persones han donat negatiu a la IgM i també a la IgG; 804 persones, és a dir, l’1,15% ha donat negatiu a la IgM i positiu a la IgG; un altre 6% (4.192) ha donat positiu a la IgM i negatiu a la IgG i, finalment, un 2,29% (1.593) ha donat positiu tant a la IgM com a la IgG. Entre els tests fets cal destacar que s’han cribrat 1.334 professionals de la salut, dels quals un 11,99% ha passat la malaltia, un percentatge que s’explica, tal com va detallar el titular de Salut, pel fet que han estat més en contacte amb el virus. També s’han contactat 1.109 transfronterers.