Diari digital d'Andorra Bondia
Els tècnics canvien les bateries del collar de l’os Goiat.
Els tècnics canvien les bateries del collar de l’os Goiat.

Territori intentarà canviar els hàbits de Goiat quan surti de la hivernació


Escrit per: 
Agències/Foto: Agents Rurals

Els tècnics del departament de Territori i Sostenibilitat intentaran canviar els hàbits de l’os Goiat abans d’extraure’l del medi. Així ho va explicar el director de Polítiques Mediambientals, Ferran Miralles, a la comissió de Medi Ambient del Parlament, on també va assenyalar que aquest “dispositiu” s’aplicarà quan Goiat desperti de la seva hibernació la pròxima primavera. Aquesta serà la segona fase del protocol d’extracció que va anunciar l’estiu passat el conseller Damià Calvet arran dels múltiples atacs d’aquest exemplar des que es va introduir al Pirineu el 2016 provinent d’Eslovènia. A la tardor es van canviar les bateries del collar per tenir Goiat geolocalitzat i si no s’aconsegueix reconduir el seu comportament allunyant-lo de les zones habitades per persones i amb bestiar, se l’extraurà definitivament.
Ferran Miralles va remarcar que abans d’extraure Goiat del medi, el departament “té l’obligació, com s’ha fet a altres països”, d’intentar reconduir la seva actitud depredadora amb el bestiar. És per això, que una vegada desperti de la hibernació la pròxima primavera, gràcies al geolocalitzador que porta al collar, se l’esperarà per intentar-lo foragitar dels centres habitats i on hi ha ramats. D’aquesta manera, s’intentarà que Goiat canviï la seva actitud, però si això no és així, s’optarà per aplicar la fase tres del protocol que ha consensuat el govern amb la resta de territoris amb presència de l’os, que és el d’extraure l’exemplar del medi.  Durant la seva compareixença al Parlament, Miralles va recordar que el 2018 es van comptabilitzar 45 ossos al Pirineu i que malgrat l’elevada mortalitat dels exemplars joves, la població va creixent lentament. Pel que fa als danys que provoquen, el 2016 es van comptabilitzar 69 depredacions; el 2017, 114; i el 2018, 167. En aquest sentit, Miralles va explicar les mesures que implanta el govern per prevenir els atacs de l’os als ramats, i es va referir a les agrupacions, amb les quals l’any passat es van destinar uns 252.000 euros. 
El director general va assegurar que l’any passat, dels ramats agrupats hi va haver 6 baixes al Pallars i el 2017, 2. A l’Aran n’hi va haver 13 el 2017 en ramats agrupats i en aquest sentit ha volgut desmentir les acusacions respecte que l’os pugui ser el responsable de la fi de la ramaderia de muntanya. Sí que va considerar que aquest animal ha canviat la “gestió i la vida”, ja que amb la seva extinció els ramaders es van acostumar a no vigilar els ramats, però ha remarcat que la societat demana la protecció de la biodiversitat i per això es va decidir reintroduir l’os al Pirineu.
Goiat és l’únic os que s’ha reintroduït des de Catalunya i segons Miralles, des del 2016 s’ha constatat que és molt predador però “no és perillós ni agressiu” perquè evita el contacte humà, com tots els ossos. El departament li comptabilitza  1 atac el 2016, 9 atacs el 2017 (amb 4 cavalls), i 15 atacs el 2018 (amb 9 cavalls). Miralles va justificar la “crisi” de Goiat pel fet que és un exemplar que s’ha focalitzat en l’atac a bestiar gran com els cavalls i les eugues i de cop, els ramaders s’han sentit amenaçats. 
D’altra banda, Miralles també va voler treure ferro respecte al volum de diners que es destinen a indemnitzar els danys de l’os en els ramats i ha assegurat que aquests només van sumar 21.000 euros l’any passat; molt lluny dels 200.000 que va provocar la Polla Blava a l’arròs del Delta de l’Ebre. Des dels grups polítics, Javier Ribas, de C’s, va assenyalar que Goiat és “la punta de l’iceberg” d’un problema sobre la ramaderia de muntanya i ha alertat dels perills que pot suposar la presència de l’os per al turisme en un territori com la Vall d’Aran. A més, va posar en dubte l’eficàcia de la proposta de “reeducar” Goiat i va lamentar la “incertesa” que genera tot plegat.

 

territori
canviar
Goiat
hàbits
hivernació
intentarà
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic