Explica la mare, la Fiama, en un petit vídeo que l’esperaven per finals d’any, del que acabem de deixar enrere, el 2021, però tot i ser una mica tardaner va arribar finalment la matinada del mateix dia 1 de gener d’aquest 2022 que tot just acabem d’estrenar. Així, tot i que s’ha fet esperar una mica, almenys per als pares, hi ha qui diu que en el primer nadó de l’any al Principat, encampadà, per cert, s’acompleix la dita segons la qual els últims seran els primers. 

El primer nadó nascut al Principat es diu Enzo De Sousa Lagadouro, va venir al món a les 5.43 de la matinada de l’1 de gener a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell després d’un llarg part i va pesar 3,480 quilograms. Aquesta va ser la primera informació que ja dissabte va donar el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), però no va ser fins ahir que el van presentar en societat fent arribar als mitjans de comunicació tres vídeos curtets i les fotos de rigor, en les quals es pot veure a més del petit Enzo, la mare, el pare, Mario, i dues professionals sanitàries, les que van complir amb la tradició de fer-los entrega d’una panera amb diversos productes per al nounat. 

La Fiama manifesta la joia que senten per “tenir-lo amb nosaltres, estem supercontents i molt feliços”.  Tot i que hagi estat un part força llarg, afegeix  que “tot ha anat molt bé”.

També l’any passat, el primer nadó de l’any havia de néixer el 24 de desembre, però com que es va retardar una setmana, l’Anna Casal Machado va ser la primera de l’any. 

A falta encara de les dades estadístiques relatives a l’any passat, al 2020 es van comptabilitzar 539 naixements dins de la població resident al Principat, 267 nens i 272 nenes, els mateixos que l’any anterior, de manera que, com ja han posat en relleu alguns experts, l’època de confinament a causa de la pandèmia no ha portat més natalitat, al contrari, ja que la incertesa per la situació també ha afectat a l’hora de plantejar-se tenir més fills o no. La baixa natalitat és una preocupació manifestada per Unicef Andorra, ja que el país té, a més, la taxa de fecunditat més baixa del continent europeu. Però això no va ara per ara ni amb la Fiama, ni el Mario ni l’Enzo. A ells els toca estrenar-se a fer vida conjunta i en això tots són primerencs.