Tot i que el sindicat majoritari desconvoca les mobilitzacions, els pagesos de la Cerdanya francesa tornaran a tallar a partir d’aquest matí i fins diumenge l’accés a Andorra per la frontera del Baladrà

Els agricultors francesos continuen en peu de guerra. Bé, tots no. El sindicat majoritari, FNSEA, va desconvocar ahir les mobilitzacions a tot França, però els pagesos de la Cerdanya es mantenen ferms i aquest matí tornaran a tancar l’accés a Andorra, tal com van fer el cap de setmana passat, ja que entenen que el govern francès no ha respost a les seves demandes particulars. El tall començarà a les 10 del matí d’avui a l’altura de l’encreuament de l’RN-22 i l’RN-320, a la zona de la Croisade, i s’allargarà fins diumenge a la tarda. Ara bé, tal com va explicar el representant dels manifestants, Christian Tallant, ahir a la nit, si durant el dia es rep una proposta satisfactòria, el campament s’aixecarà.

“Als comerços del Pas els diria que estem desolats, però no tenim una altra solució”, va manifestar Tallant. “Si el govern francès ens hagués atès, no ho faríem pas, no ho volem –va assegurar–, però hi estem obligats perquè així el Govern andorrà farà pressió al francès perquè hi hagi una solució”. Com ara fa una setmana, la protesta l’encapçalaran uns 80 pagesos de la Cerdanya francesa, que tallaran la carretera amb els seus tractors i instal·laran un campament. La previsió és que els gendarmes hi siguin, però només per garantir que no hi hagi incidents i no per impedir la concentració. Els agricultors deixaran passar alguns vehicles en sentit nord, però no per arribar a Andorra.

Els pagesos volen deixar clar que la seva és una reivindicació diferent a la de la resta del país, tot i que comparteixen la majoria dels motius. Reclamen cobrar la compensació per la sequera que consideren que els pertocaria per una assegurança contactada conjuntament amb el govern gal, perquè “l’any passat a França va ploure per a tots excepte per a la Cerdanya francesa”, va denunciar. Segons Tallant, “estem fent el que podem, però com que no ens diuen res, posem Andorra pel mig, i  si al Govern no li agrada que tanquem, que truquin a París i que ho arreglin”, va reiterar.

Amb aquesta situació, els principals perjudicats tornaran a ser els comerciants del Pas de la Casa. El president de l’entitat que els agrupa, Òscar Ramon, va lamentar que “és molt frustrant, perquè el febrer és un mes fort i normalment treballem bé, i ara no sé què passarà, perquè tenim la gent de pistes però no el visitant de l’Arieja, els nostres clients habituals”. Sobre el paper d’Andorra en el conflicte, “penso que poca cosa hi pot fer el Govern, perquè no té prou força, i menys des d’aquí al Pas, ja que això es decideix a París o Brussel·les”.
A més, ahir es va saber que els pagesos de l’Alt Urgell s’estan plantejant afegir-se a les mobilitzacions del 6 de febrer convocades a la zona de Ponent (Lleida). El representant de les comarques de muntanya d’Unió de Pagesos, Joan Guitart, va confirmar que avui hi haurà una reunió per decidir-ho, però probablement faran una marxa lenta entre la Seu d’Urgell i la duana, on llegiran un manifest. En principi, la protesta només tindria lloc durant tres o quatre hores en horari de matí.
 

Cues a l’AP-7 i milers de tractors van a Brussel·les
Una nova protesta dels agricultors francesos va tornar ahir a bloquejar la frontera amb Espanya i va obligar a tallar el trànsit a l’AP-7, segons va informar l’ACN. No es va poder circular per l’autopista en sentit nord al llarg de 20 quilòmetres i, com ja va passar la setmana passada, els Mossos van desviar els vehicles a l’altura de Figueres. Els sindicats agrícoles FDSEA, Joves Agricultors i el de Vinicultors es van concentrar al peatge de Perpinyà, des d’on van anar en marxa lenta amb un centenar de tractors fins al Voló, i allà van tallar el tronc de l’autopista A9. A les comarques gironines els agricultors francesos també van tallar la C-38 al coll d’Ares, on van entravessar tractors a la calçada. D’altra banda, milers de tractors van bloquejar ahir el barri europeu de Brussel·les per denunciar el malestar dels agricultors. Segons la policia de la capital belga, almenys 1.300 tractors i centenars d’agricultors es van concentrar prop de la cimera de líders europeus. Arribats de França, Alemanya, Espanya i Itàlia, els manifestants van cremar neumàtics i van enderrocar una estàtua.