El Tribunal de Corts va jutjar ahir un accident laboral ocorregut el 17 de febrer del 2012 a les obres del túnel dels Dos Valires. L’accident es va produir en una sala d’una galeria mentre dos operaris feien tasques de col·locació d’enllumenat. Un d’ells va pujar a una bastida i aquesta es va desestabilitzar mentre l’altre hi era a sota. L’estructura va caure i va provocar lesions greus en un braç al treballador que es trobava a sobre. Tant a la declaració dels dos operaris dies després de l’accident, com en la d’alguns testimonis que, malgrat no ser-hi presents, sí que van sentir aquell dia el que havia passat, es va dir que l’operari que es trobava a terra va voler moure la bastida amb rodes mentre el seu company hi era al damunt, i es va desestabilitzar l’estructura perquè a terra hi havia regletes per passar fils de la llum a un altre nivell del terra. Per tot, tant fiscalia com acusació particular consideren provat que va ser aquest moviment el que va desestabilitzar la bastida i culpen l’operari i dos responsables de l’empresa (un de logística del material, i l’altre, encarregat de l’obra) del delicte menor de lesions per imprudència i els imposen la pena d’un any d’inhabilitació i 6.000 euros de multa per a cadascun d’ells. L’acusació, a més, afegeix per diversos conceptes una responsabilitat civil de més de 17.000 euros. 
Per la seva banda, les defenses demanen l’absolució i consideren que la bastida ja estava desestabilitzada en el moment en què l’operari va pujar-hi a sobre.
El mateix encarregat de l’obra va dir que un quart d’hora després de produir-se l’accident va anar al lloc dels fets i que ja havien desmuntat i retirat la bastida i que l’operari accidentat anava a ser traslladat a l’hospital. 
Per tant, només els dos operaris que s’hi trobaven eren testimonis directes. La víctima assegura que l’altre operari li va dir que no calia que baixés i  que anava a moure la bastida, i l’operari nega haver-la mogut amb el company a sobre (entre altres coses perquè és una acció prohibida en seguretat laboral). 
Sigui com sigui, aquell 17 de febrer del 2012 passades les vuit del matí, i quan hi havia més de 200 treballadors al túnel dels Dos Valires en produir-se l’accident, tal com va explicar l’encarregat de l’obra, l’home va ser traslladat en cotxe de l’empresa a l’hospital i ningú va trucar a cap ambulància ni a Inspecció de Treball o la policia.
De fet, va ser arran de la denúncia del treballador quan Inspecció, més de 15 dies després, va anar al lloc dels fet i va inspeccionar la bastida que els operaris li van dir. Des de Treball es va arxivar la causa perquè no van veure falta de mesures de seguretat, i no van constatar que hi hagués cap responsabilitat a l’empresa. 
Acusació particular i fiscalia consideren que tant la bastida que tenia brides a les rodes en lloc de passadors de seguretat com també el fet que el terra fos irregular no eren condicions de seguretat idònies per als treballs que a uns tres metres d’altura s’estaven efectuant. 
La víctima va patir fractures greus al braç i va haver de ser intervingut quirúrgicament en dues ocasions i a dia d’avui encara pateix una tendinitis que podria requerir una nova operació. 


Petició de dos anys de presó per tràfic d’èxtasi 

Fiscalia demana dos anys de presó i una multa de 900 euros i una altra de 300 euros per un jove acusat del delicte major de tràfic d’èxtasi i de la contravenció penal d’haixix. El jove, de nacionalitat espanyola, va procedir a entrar al Principat el 27 de desembre passat quan a la frontera el van aturar i el van informar de la legislació andorrana en matèria de tràfic i consum de drogues. El jove va lliurar voluntàriament 10 grams d’haixix que tenia al vehicle i posteriorment una pedra d’èxtasi d’11 grams. Ell va declarar que era per consum propi per tres dies i que no volia consumir-lo al Principat. El president del Tribunal va recordar que a partir de 10 grams es considera tràfic i que, per tant, està al límit. 
La defensa considera que és un delicte menor d’introducció d’estupefaent, pel qual demana dos mesos d’arrest nocturn condicional i una multa de 250 euros, i una contravenció penal de consum d’haixix amb 150 euros de multa. El jove va declarar que des d’aquell dia ja no consumeix droga i que té una feina estable