Diari digital d'Andorra Bondia
Xavier Espot i Joan Martínez Benazet moments abans d’iniciar la roda de premsa d’aquesta tarda.
Xavier Espot i Joan Martínez Benazet moments abans d’iniciar la roda de premsa d’aquesta tarda.

Tres nous casos de Covid-19


Escrit per: 
Meritxell Prat / FOTO: Facundo Santana

El Govern ha confirmat avui a la tarda que hi ha tres casos nous de Covid-19 al Principat. Segons han detallat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el cap de Govern, Xavier Espot, en una compareixença, es tracta de tres treballadors de la construcció de dues empreses diferents que treballen en una mateixa obra. Tots ells presenten símptomes lleus i es troben aïllats als seus domicilis. Fins avui a la tarda també es trobaven en quarantena 55 persones que formen part del cercle de contactes dels diagnosticats. Espot ha remarcat que era una situació “previsible” i que per tant “no ha de ser motiu d’alarma”, però tot i així des de l’executiu s'ha anunciat noves mesures de prevenció, entre les quals es planteja fer obligatori l’ús de la mascareta.

L’anunci del rebrot de la malaltia ha arribat quan tan sols feia quatre dies que s’havia anunciat que no quedava cap cas actiu de coronavirus al país. D’aquesta manera, el nombre total d’afectats per la malaltia s’eleva fins als 858.

Des del Govern s'ha detallat que els tres diagnosticats tenien símptomes i van acudir a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. A hores d’ara se segueix treballant en l’estudi epidemiològic i la realització de proves diagnòstiques per determinar si hi ha més afectats. Fins al moment ja s’han fet més d’una quarantena de proves, si bé el titular de Salut ha deixat clar que encara no s’ha pogut determinar la causa de la infecció. Un d’ells ha explicat que havia sortit del país, però es tractaria d’un viatge sense risc. “Cap d’ells ens preocupa”, ha deixat clar Benazet.

El ministre s'ha referit a la situació epidemiològica que viu Europa, apuntant que tot i que hi ha diversos repunts “no tenen res a veure amb el que es va viure al febrer o al març, però hem d’estar alerta”. També el cap de Govern ha volgut enviar un missatge tranquil·litzador, indicant que si bé “no pensem que hi hagi d’haver un increment exponencial”, veient la situació a l’entorn més immediat “ens veiem obligats a anticipar-nos”. “Fins ara l’anticipació ha estat la clau d’una bona gestió de la crisi i tot i ser només tres contagis veiem un motiu suficient per anticipar-nos amb mesures no excessivament coercitives”.

Entre aquestes mesures es planteja la possibilitat d’establir l’obligatorietat de l’ús de la mascareta tant a l’interior dels locals com al carrer. Amb tot, el cap de l’executiu ha deixat clar que la reunió d’avui ha acabat sense una decisió presa ja que s’està a l’espera dels informes jurídics sobre la qüestió. Així, la previsió és que dimecres es pugui comunicar la decisió final.“Cal acabar-ho d’afinar i analitzar quin és l’instrument jurídic que pot donar una cobertura adequada i quin és el règim sancionador que s’ha d’aplicar”, ha exposat, recordant que la Llei general de sanitat es considera “un paraigua més que suficient”. D’altra banda, en tractar-se d’una decisió “transcendent”, ha afirmat que es vol consensuar amb la resta d’institucions que es puguin sentir concernides, començant per exemple pels grups parlamentaris tant de la majoria com de l’oposició. “El Govern no actua de forma imposada, sinó que en decisions transcendents li agrada prendre-les amb el màxim consens possible”, ha destacat.

D’altra banda també s’aposta per una intensificació de les proves PCR o TMA. Actualment se’n fa unes 800 setmanals i l’objectiu és arribar a les 2.000. Si es veiés que al CAP del Fener, on es fan actualment, no hi ha prou capacitat, no es descarta habilitat algun Stop Lab. Igualment, es mantenen els cribatges sectorials. A finals d’aquesta setmana es començaran a tots els treballadors de la restauració, el comerç i l’hostaleria; i la setmana que ve es repetiran els controls als geriàtrics i al centre penitenciari. De la mateixa manera s'ha encoratjat tots els ciutadans que puguin tenir dubtes sobre si han contret la malaltia i, sobretot, si han estat en una zona de risc, que truquin al seu metge referent que serà qui els indicarà el procediment a seguir. També es fan controls al personal sanitari que torna de vacances i a totes les persones que acudeixen a Urgències, sigui pel motiu que sigui.

En tercer lloc s’ha decidit que tots aquells actes en què es concentrin més de 50 persones, hauran de tenir un protocol validat per Salut que inclourà les mesures bàsiques –distància, higiene de mans i mascareta– a més de mesures concretes per a cada cas específic.

Finalment, s’intensificaran els controls a l’exterior de bars, restaurants o pubs, ja que s’ha detectat que sovint es generen aglomeracions. En aquest sentit, els propietaris dels locals tindran l’obligació de garantir que es respectin les distàncies de seguretat i que en cas de no poder ser, que s’utilitzi la mascareta. A més, s’intensificaran els controls per verificar que es compleixen les mesures i també es manté l’obligació de tancar els locals a la una de la matinada. Horari que també han de complir les festes majors.

 

El Cedre es reorganitza per fer front a un rebrot

El director general del SAAS, Josep Maria Piqué, ha explicat que se segueix treballant en la readequació del Cedre per estar preparats si es produeix un rebrot. Ha indicat que es vol dividir el centre en dues funcions: d’una banda continuar amb el model residencial centrat en la persona i, de l’altra, posar més recursos sanitaris per poder oferir una millor atenció psicogeriàtrica, amb ingressos més curts que es poden compensar a casa. “Són models que volíem fer i que si en un moment determinat necessitem reconduir una part del Cedre a centre hospitalari, ens ho permetria”, ha explicat. De moment s’està acabant de dissenyar quina planta acolliria aquest nou espai dedicat a l’hospitalització.

 

 

Covid-19
casos
Cedre
mascareta
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic