Les excavacions paleontològiques fetes al jaciment Torrebiles-3, al municipi d’Isona i Conca Dellà, al Pallars Jussà, han finalitzat amb un gran èxit en les troballes: una closca de tortuga, gairebé sencera, que pot ser molt important en l’estudi d’aquests animals, que fins ara estaven representats per petits fragments dispersos, i la troballa de les que serien les primeres restes conegudes al Pirineu català de pteosaures o rèptils voladors.

Aquests rèptils, tot i no pertànyer al grup dels dinosaures, hi van conviure durant tot el mesozoic (quasi 150 milions d’anys) i al final del cretaci van arribar a fer mides gegantines, i algunes espècies tenien l’envergadura d’una avioneta.
Aquestes troballes de pterosaure arriben just quan entre els participants en les tasques d’excavació hi ha l’investigador italià Fabio Dalla Vecchia, especialista en hadrosaures i rèptils voladors. Vecchia, junt amb l’investigador del Museu d’Història Natural de Nova York Albert Prieto-Márquez, i el director del Museu de la Conca Dellà, Rodrigo Gaete, porten a terme els estudis científics destinats a augmentar el coneixement de les faunes del cretaci final del Pallars Jussà.
Segons indica Gaete, el jaciment de Torrebilles-3 es va començar a excavar l’any passat amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement de les tortugues de fa uns 65 milions anys. Les prospeccions visuals fetes amb anterioritat permetien preveure la presència de restes de tortugues en aquest jaciment, cosa que efectivament es va constatar l’any passat amb la recuperació d’un fragment de closca de tortuga en molt bon estat.
Des de fa més de vuit anys, es duen a terme a la comarca del Pallars Jussà excavacions paleontològiques en diversos jaciments dels termes municipals de Tremp, Isona i Conca Dellà i Abella de la Conca, a la recerca de fòssils del cretaci superior, just al final de l’existència dels dinosaures.