Diari digital d'Andorra Bondia
Frame del video promocional del documental que emetrà TV3: ‘Bruixes, la gran mentida’.
Frame del video promocional del documental que emetrà TV3: ‘Bruixes, la gran mentida’.

TV3 fitxa ‘La Carabassera’


Escrit per: 
Redacció / Foto: TV3

Invent de Belcebú hauria semblat en aquells llunyans temps de Jerònima Ribota, la Carabassera, artefacte tan  extraordinari com un televisor. Quatre segles després de ser acusada de bruixeria i torturada fins a obtenir la pertinent confessió, la història d’una dona nascuda a Andorra i que va trobar tan difícil l’encaix a la veïna ciutat de la Seu d’Urgell que enveges i llengües verinoses la van posar a les urpes de la justícia, serà objecte del documental que TV3 emetrà demà a la nit al programa Sense ficció. El programa abordarà la persecució que van patir centenars de dones acusades de bruixeria en època moderna. El documental recrea com a docuficció, basant-se en la documentació històrica, el judici de la Carabassera, que es va celebrar a la Seu l’any 1616. Aquest cas va ser estudiat per Carmen Xam-mar, membre de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, i publicat en un article a la revista Manuscrits en 2016, precisament quan es complien els 400 anys de la seva mort. Per cert, que el nom de l’emblemàtica bruixa va ser un dels proposats recentment pel col·lectiu Feministes de l’Alt Urgell per batejar un dels carrers de la capital comarcal. 

El procés contra l’andorrana, casada amb un comerciant de la Seu (i presumiblement objecte d’enveges per una posició més acomodada) es va iniciar el 19 d’agost del 1616, amb les declaracions de cinc testimonis que l’acusaven davant el jutge de crims, que va dictar que la capturessin i tanquesin a la presó, relata Xam-mar en l’esmentat article. Vint-i-una persones més van declarar en contra seva entre aquell moment i el mes d’octubre. Persones de diferents condicions socials, des de treballadors no qualificats fins a professionals liberals, cosa que fa palès, apunta la historiadora, “la transcendència que aquest judici va tenir” a la localitat. 

Ella hi va respondre amb un escrit on es deia víctima “de falsas [...] afirmaciones y por cuanto [...] ha sufrido y sufre en dichas prisiones las miserias y trabajos que en tal sitio se suelen sufrir con mucho perjuicio de su honra y fama y de su salud, [...] sin haberle preguntado cosa ni haberle sido notifi-cada la causa de tan larga prisión”. 

Jerònima va recalar a la Seu per casar-s’hi precedida ja per la fama de bruixa: probablement la mare era Ribota la Truita de les Caldes, apunta Xam-mar, que va ser ajusticiada a les Valls per bruixeria. Era una dona al moment de comparèixer davant la justícia ja entrada en la trentena, una dona alta i molt robusta: “ho devia de ser perquè va fer caure a terra més d’un veí colpejant-lo a l’esquena amb les mans”, recull Xam-mar. Vivint a la Seu mantenia una casa en propietat a Andorra la Vella i mantenia vincles amb Sant Julià i Encamp, on va anar en alguna ocasió de visita. Malgrat les acusacions que pesaven sobre ella, el seu testament la descobreix com una dona pietosa, devota sobretot de la Mare de Déu del Roser: davant de la capella dedicada a la verge al convent de Predicadors volia ser enterrada. Xam-mar i el documental recullen la resta de “la gran mentida”. 

TV3
La Carabassera

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Si jo hagués nascut en aquella època,segurament me l'hagués carregat només perquè sempre he sigut i seré molt independent sé anar sola a tot arreu del món perquè ho he fet,en llocs molt perillosos,on una dona i sola no surt mai de nit,al any 1998 a Itagüi,Colombia

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte