La CASS finançarà ulleres noves cada any quan hi hagi un canvi d’una dioptria o més. Així ho preveu el nou reglament del finançament públic per part de la Caixa Andorrana de Seguretat Social de les ulleres i altres dispositius òptics que entrarà en vigor el proper 1 de juliol. El nou text amplia la cobertura a lents de contacte i altres vidres i estableix uns nous criteris temporals per al reemborsament de les ulleres. 

Una de les millores més destacades és que pels menors d’entre 0 i 6 anys es finançarà el canvi d’ulleres anualment, per a les persones d’entre 7 i 21 anys serà bianual, i per als majors de 21 anys es manté la cobertura cada cinc anys, però si hi ha un canvi d’una dioptria o més es reemborsaran unes ulleres per any. Fins ara es finançava el canvi d’ulleres cada tres anys per als menors de fins a 16 anys, i cada cinc anys per a la resta. A part de contribuir a la millora del poder adquisitiu, segons ha defensat la ministra de Salut, Helena Mas, la mesura “s’inclou en la línia estratègica del Ministeri de garantir l’accés a un sistema de salut de qualitat”.

D’altra banda, també s’inclou la cobertura per part de la CASS de les lents de contacte i d’altres vidres. Pel que fa a les lents de contacte, la cobertura serà compatible amb la de les ulleres, i serà per a persones amb una miopia igual o superior a les 8 diòptries; una hipermetropia igual o superior a les 6 diòptries; astigmatisme igual o superior a les 4 diòptries, o per a persoens amb patologies específiques de còrnia. Així s’assegura la “bona qualitat visual per a persones que depenen de les lents de contacte per al seu dia a dia”, va manifestar la ministra. A més, també es contempla el finançament per part de la CASS de vidres amb filtres, polaritzats, fotocromàtics i prismes. L’objectiu d’aquest canvi és donar cobertura a persones fotosensibles amb una patologia diagnosticada que requereixen d’una ajuda terapèutica addicional.

D’altra banda, s’actualitzen les tarifes en base als costos actuals dels vidres, muntures i lents de contacte i s’estableix una tarifa màxima de referència per a les ulleres i les lents de contacte en funció de les diòptries i el tipus de vidre. A més, s’estableix el reemborsament d’aquestes despeses del 75% dins el circuit de la via referent. “Adaptem, així, al context actual les condicions de finançament i augmentem les tarifes de responsabilitat de la CASS en aquest àmbit més enllà de l’IPC i d’acord amb el cost actual de les prestacions”, ha asseverat la ministra de Salut. La modificació tarifària i de les prestacions s’ha treballat amb la col·laboració dels prestadors (Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes i Col·legi de metges) i la CASS, i també s’ha compartit amb l’Associació de discapacitats visuals.

Esgotada la partida del Programa de Digitalització d’Empreses
El Govern ha acordat el tancament cautelar del Programa de Digitalització d’Empreses després que s’hagi esgotat la partida, el mig milió d’euros, “en menys de dos mesos”, tal i com assenyalava el secretari d’Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions, Marc Rossell, que ha celebrat la “bona acollida” que ha tingut novament la iniciativa. “Valorem positivament l’alta implicació que permet a tot el país incrementar el grau de maduresa digital que repercuteix en benefici de tots els ciutadans”, ha manifestat Rossell, que interpreta que l’èxit del programa es deu també al fet que les solucions i l’acompanyament que s’ofereixen donen respota a les necessitats empresarials. 

Dit això, el secretari d’Estat ha exposat el balanç d’aquesta convocatòria: s’han rebut 190 sol·licituds, la gran majoria de les demandes han anat relacionades amb les solucions digitals (175), els assessoraments (14) i l’acompanyament (1). I d’aquest total, 188 empreses eren noves, demanaven ajut per primer cop. Pel que fa als serveis digitals prestats, la gran majoria se centren en el suport per desenvolupar la pàgina web empresarial (el 24%), el posicionament SEO (el 19%) i les formacions en digitalització (el 13%). També han rebut una bona acceptació les noves línies d’ajuts centrades en la ciberseguretat (el 5%), la intel·ligència artificial (el 12%) i l’analítica i l’explotació de dades (el 7%). És en aquest sentit que Rossell ha avançat que el Govern estudia la possibilitat de poder habilitar una nova partida pressupostària per mantenir obert el PDE només per a aquelles sol·licituds que vagin encaminades a millorar la ciberseguretat de les empreses. “Creiem que mantenir aquest suport és clau per poder seguir creixent en aquesta línia”, ha manifestat, i ha reafirmat el compromís del Govern a mantenir el programa en exercicis futurs, ja que és uan “línia d’acció important per al a transformació digital de les empreses".

Espot assisteix a la Comunitat Política Europea i a l’entronització de Lleó XIV
El cap de Govern, Xavier Espot, es desplaçarà a la capital d’Albània, Tirana, per prendre part activa de la sisena Cimera de la Comunitat Política Europea (CPE) que se celebrarà aquest divendres 16 de maig sota el lema “Una nova Europa en un món nou”. Així, Tirana reunirà 47 caps d’Estat o de Govern i els màxims responsables de les principals institucions europees i internacionals en un fòrum de diàleg polític obert per a intercanviar idees, afrontar reptes comuns i acordar respostes coordinades. Espot participarà en tres taules rodones de debat d’alt nivell: una sobre la seguretat i la resiliència democràtica d’Europa, la segona sobre com millorar la competitivitat i la darrera sobre la dinàmica de la migració, la mobilitat i la capacitació dels joves examinant el paper de les generacions futures especialment a la llum de la intel·ligència artificial i el canvi tecnològic. El cap de Govern podrà trobar-se amb homòlegs i tractar diferents aspectes de les relacions bilaterals.

Espot viatjarà de Tirana a Roma per assistir diumenge a la missa d’entronització del Papa Lleó XIV, a la basílica de Sant Pere del Vaticà. 

Salaris dels funcionaris
El Govern ha tancat una proposta per a la revisió salarial dels diferents cossos de l’Administració Pública. Aquesta s’haurà de traslladar properament als sindicats de manera “coordinada” entre Funció Pública i els ministres responsables dels diferents cossos especials, juntament amb representants de l’empresa que ha elaborat l’estudi, segons ha explicat el ministre portaveu, Guillem Casal.

Reducció de jornada
El Govern “no contempla” una mesura com la proposada pel Partit Socialdemòcrata en el seu darrer congrés de reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals. “No és un dels nostres objectius aquesta legislatura”, ha assenyalat el ministre portaveu, Guillem Casal, que ha insistit que “això no vol dir que no estiguem treballant per millorar les condicions salarials i laborals” al país.