Diari digital d'Andorra Bondia
Un 13% de la població en edat escolar pateix sobrepès i obesitat
Un 13% de la població en edat escolar pateix sobrepès i obesitat

Un 13% de la població en edat escolar pateix sobrepès i obesitat


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: SFGA

A causa de la manca d’adhesió al programa Nereu de prevenció i tractament del sobrepès, l’obesitat i el sedentarisme infantil,  iniciat el 2015 i que va acabar l’any passat, el Govern ha impulsat un nou estudi poblacional que correspondrà a la segona Enquesta Nutricional d’Andorra (la primera es va efectuar entre el 2004 i el 2005) per enquestar una mostra àmplia de la població adolescent i adulta sobre hàbits d’alimentació, activitat física i estils de vida. Segons Josep Casals, cap de l’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, “aquest estudi és molt específic i llarg perquè es té la voluntat de recollir les dades sobre el consum d’aliments en cada època de l’any per veure l’evolució”. La voluntat és establir per grups d’edat els hàbits d’alimentació, exercici físic i altres de relacionats amb la salut i dirigir estratègies d’actuació a cada segment de població per millorar-los. 
Actualment les dades de prevalença del sobrepès i obesitat entre els menors d’11 i 12 anys són del 32% (segons el curs 2014-2015) i, en general, el 13% de tota la població en edat escolar (entre maternal i sisè de primària) en pateix. Percentatges molt similars als de les regions veïnes, segons Casals.
Casals va explicar ahir, en el marc de presentació de les actuacions de l’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, que durant l’any passat va tenir lloc la finalització i avaluació de la prova pilot del programa Nereu. Els resultats, segons el cap de l’àrea, mostren “una feble adhesió al programa a causa de la seva complexitat operacional i les dificultats per poder conciliar la participació de l’entorn familiar dels infants en les sessions educatives amb els seus compromisos laborals”. De fet, només nou famílies de centres escolars d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany s’hi van adherir, però no van poder prendre part en les sessions programades perquè van tenir dificultats per assistir-hi. 
Ara, amb la nova enquesta que es durà a terme, que ja s’ha començat a fer, es vol tenir més dades però només es concentrarà en la població adolescent i l’adulta, “perquè en la infantil és més complicat poder actuar pel que fa a qüestions de conscienciació de vida saludable”, va explicar Casals. El cap de l’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn va manifestar que s’espera que la primavera del 2018 es finalitzi el treball de camp d’aquesta enquesta i a la tardor es publicaran oficialment els resultats. A partir d’aquests, el Govern dirigirà estratègies més concretes per a una millor alimentació i un estil de vida saludable. 

El nombre d’inspeccions per seguretat alimentària a establiments es redueix un 25% en dos anys

L’àrea de Seguretat Alimentària va efectuar l’any passat 1.210 inspeccions a establiments alimentaris, de les quals només es van derivar dos expedients, que van suposar una sanció lleu. El nombre d’inspeccions s’ha vist reduït en un 25% respecte de fa dos anys. La raó, segons el cap de l’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, “és que s’han dedicat molts recursos a desenvolupar el marc normatiu” relatiu a la informació alimentària facilitada al consumidor seguint els principis establerts en el reglament de la UE. L’any passat també es van inspeccionar vuit brots de toxiinfecció alimentària col·lectiva, i dues denúncies. 
Quant a la vigilància de l’entorn, destaquen 109 inspeccions a les xarxes d’abastament públic d’aigua potable, 163 mostres analitzades i una denúncia per una xarxa de distribució. En aquest aspecte el secretari d’Estat de Salut, Joan Antoni León, va assenyalar que el treball de camp d’investigació de la font d’Arinsal ja ha acabat i “aquest mes de maig s’espera tenir les conclusions”. Pel que fa a la prevenció i el control de la legionel·losi, es van investigar quatre casos aïllats que n’havien patit. Quant a control de residus sanitaris, on estan registrats 39 generadors de residus es va donar una inspecció per una denúncia efectuada. Finalment, també es va denunciar nou situacions d’insalubritat amb els controls corresponents i sense expedients oberts. 
Destaca també que en les 189 mostres analitzades  (115 a porcs senglars i 5 a porcs domèstics) de control de triquina (malaltia parasitària que pot resultar ser greu) es va detectar vuit positius en porc senglar. “S’ha de vigilar el consum d’aquestes carns, sobretot si no es cuinen bé”, va alertar Casals. 

sobrepès
obesitat
enquesta
programa Nereu
Josep Casals
seguretat alimentària
Joan Antoni León
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic