Diari digital d'Andorra Bondia
Pere Vilanova durant la xerrada al Col·legi Espanyol María Moliner.
Pere Vilanova durant la xerrada al Col·legi Espanyol María Moliner.

Un 40% de la població no sap quin any es va aprovar la Constitució


Escrit per: 
Agències / Foto: L.M.

Una enquesta de l’àrea de Formació Andorrana revela que prop d’un 40% de la població no sap quin any es va aprovar la Constitució. El mateix qüestionari mostra que gairebé un 25% dels enquestats no saben el dia que es celebra la Constitució. Els resultats són fruit d’una enquesta que alumnes de segon de batxillerat i Terminale del Col·legi Espanyol María Moliner, el Col·legi Sant Ermengol i el Lycée Comte de Foix van realitzar a un total de 662 persones majors de 18 anys, andorranes i residents. El propòsit era valorar el grau de coneixement de la població sobre algunes qüestions que regula la Constitució, així com saber què en pensen d’alguns aspectes.
Dels resultats de l’enquesta també se’n desprèn que només la meitat dels enquestats saben que Joan Martí Alanis i que François Miterrand eren els coprínceps d’Andorra l’any 1993, quan es va aprovar la Constitució; i una mica menys de la meitat encerta que Òscar Ribas era el cap de Govern. El que sí que sap la majoria de la població preguntada és que, segons el text constitucional, Andorra és un Coprincipat parlamentari i que el català és la llengua oficial. Sorprèn, però, que només un 35% sàpiga que el cap de Govern l’escullen els consellers generals, mentre que el 51% creu que l’escullen els andorrans a través de les eleccions.
En un altre ordre de qüestions sobre els drets i llibertats reconeguts per la Constitució, gairebé la meitat dels enquestats pensen que el dret de vaga i el dret de manifestació hi haurien d’estar reconeguts, quan de fet ja hi estan reconeguts. En aquest sentit, el dret a l’avortament, el dret al matrimoni homosexual, el dret de vot als ciutadans residents no andorrans i el reconeixement de la doble nacionalitat són els drets que els ciutadans enquestats consideren que la Constitució hauria de reconèixer i que encara no ho fa.
A l’últim, un 53% dels enquestats creu que tenir els coprínceps com a caps d’Estat és un avantatge, davant del 32% que creu que no i un 15% que no s’han pronunciat. Més del 90% estan d’acord que la Constitució és necessària i gairebé la meitat pensen que no s’ensenya prou el text constitucional a les escoles, a davant d’un 27% que creuen que sí que s’ensenya prou.
La realització de l’enquesta és una de les activitats en què ha participat el Col·legi Espanyol María Moliner, coincidint amb la celebració del 25è aniversari de la Constitució. El centre educatiu s’ha sumat a les propostes organitzades pel departament de Ciències Humanes i Socials d’Andorra i el departament d’Activitats Extraescolars del col·legi, que s’allargaran durant tota la setmana. Per encetar-la, ahir al matí, el cap dels assessors del Consell General per a l’elaboració del text de la Constitució, Pere Vilanova, va oferir  una xerrada als alumnes de batxillerat, en què va repassar els motius que van motivar la redacció de l’actual text constitucional i les diferents etapes per les quals ha passat la norma. Vilanova va recordar que “aquests nois són els que gestionaran aquest país els propers 30 anys” i que per això cal que coneguin d’on ve la societat andorrana, malgrat que “són fills de la Constitució” i per a ells aquest entorn ja és normal.
En declaracions a la premsa, Vilanova va destacar la importància que tota constitució pugui ser reformada i es va mostrar escèptic sobre si 25 anys és molt de temps. En aquest sentit, Vilanova va explicar que quan li plantegen una reforma de la Constitució sempre pregunta “quina part s’ha de reformar i amb quina finalitat?”, i va apuntar que cal veure què no funciona i què caldria desenvolupar més. A l’últim, el cap dels assessors del Consell General per a l’elaboració del text de la Constitució va considerar que el consens al voltant del text actual és majoritari i va dir que “no trobo creïble que algú em digui que sense Constitució estaríem molt millor que ara”.

 

Cantada simultània de l’himne a les escoles

Més de 6.000 alumnes de maternal i primera ensenyança de tots els sistemes educatius van fer ahir a les quatre de la tarda, a les seves respectives escoles, una cantada simultània de l’himne andorrà. L’acte s’emmarca en la sèrie d’accions i activitats a les escoles que el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior ha
impulsat amb motiu del 25è aniversari de la Constitució del Principat d’Andorra, i ha donat resposta a la proposta del Tribunal Constitucional de divulgar la commemoració dels 25è aniversari de la Constitució entre els infants i joves del país. El ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, juntament amb la cònsol d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, i la directora general de l’Escola Andorrana, Ester Vilarubla, es van sumar a la cantada celebrada a l’Escola Andorrana d’Andorra la Vella, en la qual van participar 400 alumnes d’entre 3 i 12 anys. 

població
Constitució
no sap
aprovar
any
Pere Vilanova
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic