Un 8% dels infants i adolescents del país van ser atesos per consultes externes del servei de Salut Mental del SAAS. Pràcticament un de cada deu, perquè no es pot descartar que n’hi hagi d’altres atesos des de l’àmbit privat. En concret, van ser 1.008 els usuaris menors (570 nens i 438 nenes) amb un total de 6.087 visites generades, dos terços de les quals a adolescents entre els 11 i els 17 anys. Si es comparen aquestes dades amb les del 2021, les visites es van doblar “i és el més alt dels darrers cinc anys”. El cap d’aquest servei, Carlos Mur, ja havia avançat algunes d’aquestes xifres fa uns mesos, però aquest dimarts les ha tornat a posar en relleu i les han contextualitzat tenint en compte que la població de 0 a 17 anys al país l’any passat era de 12.566 habitants. Mur ho ha exposat en el marc de la presentació de l’Observatori de la Infància impulsat per Unicef Andorra i realitzat per Andorra Recerca + Innovació (AR+I). 

Quant als diagnòstics de les consultes externes, un 12,5% dels casos ho van ser per trastorns mentals del comportament a causa de l’ús de substàncies; un 6,25% per esquizofrènia, trastorns esquizotípics i delirants, un 31,25% per trastorns afectius de l’estat d’ànim com ara la depressió, l’insomni, i un 50% per trastorns mentals i del comportament com ara TDAH, TEA, angoixa, o trastorns de la personalitat. Pel que fa a les temptatives de suïcidi, el 2022 en van ser una dotzena, mentre que el 2021 n’hi va haver nou. Ara bé, cal tenir en compte que els intents autolítics “són molts més”, ha assenyalat Mur.

Tot i el creixement exponencial de l’àrea ambulatòria, són un signe d’esperança les dades relatives a les hospitalitzacions el 2022 que es mantenen estables “per la bona feina que es fa a consultes externes”, ha volgut remarcar Mur. I és que segons ha detallat la responsable de l’àrea de psiquiatria infantojuvenil del SAAS, Maria Giró, els ingressos a la unitat d’hospitalització van ser 54, al centre de dia, 2, a l’hospital de dia infantojuvenil, 43 i al servei de rehabilitació comunitària per a adolescents, 28.

El director d’Unicef Andorra, Albert Mora, ha incidit que “la salut mental és un tema prioritari” per a l’ONG. Precisament per això van realitzar l’estudi sobre l’impacte de les pantalles que subratllava la necessitat de posar límits a l’ús dels dispositius a les llars. Preguntat sobre el debat de la regulació del mòbil a les escoles que s’ha iniciat a Catalunya, ha remarcat que ara per ara els estudis no són concloents.


Natalitat, famílies monoparentals i obesitat, preocupacions d’Unicef
Les dades reflectides en la seixantena d’indicadors que recull l’Observatori de la Infància constitueixen la base a partir de la qual el Comitè d’Andorra per l’Unicef posa de manifest punts forts i sobretot febles de tot el que té a veure amb els infants. Unes preocupacions que a voltes es repeteixen any rere any però sobre les quals no es cansen d’incidir. I si els darrers temps han destacat la baixa taxa de natalitat i l’indicador de fecunditat, enguany no podia ser menys perquè continuen en descens. En concret, l’indicador de fecunditat va ser el 2022 del 0,94%, tres punts menys que el 2021. Albert Mora ha tornat a recomanar polítiques públiques que facilitin la natalitat, com ara la gratuïtat de les guarderies.

També ha advocat per reforçar l’atenció a les famílies, que són les que presenten un major percentatge de risc de pobresa. Sobretot les monoparentals, ja que més de la meitat (55%) arriben amb dificultat a finals de mes. Un percentatge que baixa al 30% en el cas de les parelles amb fills. “Si mirem la mitjana de sous i lloguers i el cost de criança, sobresurt un percentatge molt elevat de famílies que no poden fer front a una despesa imprevista”, ha declarat. Per això ha demanat més ajudes perquè puguin tirar endavant.
 

Més edat, més sobrepès
La prevalença de l’obesitat i la seva “correlació amb l’abús de les tecnologies i el sedentarisme” és un altre dels neguits expressat per Mora i per Mur. I és que a mesura que els infants van creixent, hi ha més casos de sobrepès i obesitat: un 5,7% entre els de 4 i 5 anys; un 6,3% entre els de 6 i 7 anys i un 15,2% entre els d’11 i 12.