Diari digital d'Andorra Bondia

Un equip de la UAB descobreix dinosaures asiàtics al Pirineu


Escrit per: 
Agències


Un equip d’investigadors del departament de geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha trobat restes d’un grup de dinosaures asiàtics que vivien als Pirineus un milió d’anys abans d’extingir-se.

 
Es tracta dels lambeosaurins, un grup d’handrosaures amb crestes buides sobre el cap de diferents formes i mides segons les espècies. La recerca, que s’ha publicat a la revista Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaecoecology, també confirma que l’extinció dels dinosaures no va ser gradual, com mantenen algunes hipòtesis, ja que han trobat una gran diversitat d’espècies poc abans del moment de la seva extinció.
La investigadora de la UAB Violeta Riera ha explicat que ja s’havia trobat alguns indicis a Osca dels mateixos dinosaures d’origen asiàtic dels quals ara s’ha trobat restes als Pirineus. “Però és la primera vegada que veiem que hi ha diversos jaciments i que tenen la mateixa edat que els d’Osca. No tenim només una dada sinó diverses que ho confirmen”, ha declarat.
Els investigadors, en col·laboració amb l’Institut Català de Paleontologia, han sistematitzat les dades de 29 jaciments d’ossos, petjades i ous de dinosaures dels Pirineus. Riera ha considerat que aquesta zona és “l’únic lloc a Europa on es pot fer estudis de qualitat sobre l’època en què es van extingir els dinosaures”.
Es tracta del primer estudi que ordena i estableix les relacions entre els fòssils dels 29 jaciments a través d’un diagrama que mostra l’època a què pertanyien cadascuna de les restes. La conclusió és que fins a finals del maastrichtià, últim període en què es divideix el cretaci, la diversitat de formes de dinosaure era molt gran, cosa que xoca amb la tesi que l’extinció va ser gradual.
L’estudi també mostra per primer cop com els sauròpodes titanosaures –herbívors quadrúpedes– i els nodosaures –herbívors amb punxes a l’esquena–caminaven preferentment per ambients pantanosos, mentre que els dromeosaures –carnívors de mida petita– podien habitar en qualsevol ambient. En concret, s’analitzen els jaciments de Tremp, Vallcebre, Ar

en (Osca) i Coll de Nargó.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte