L’ocupació hotelera del mes passat ja mostrava signes de remuntada amb un 42,34% de mitjana, quatre punts per sobre de la de l’any passat, segons les dades de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA). Així les coses, a nivell de “sensacions” es preveu “un estiu similar” al de l’any passat que va ser “força correcte”. Llavors es va assolir un 62,82% de mitjana comptant de juny a setembre. Ho explica el director de l’UHA, Jordi Pujol, tenint present que ja la setmana, sobretot entre divendres i diumenge, hi va haver bones ocupacions amb l’ajuda de les competicions esportives programades. En aquest sentit, al juliol confien en l’arribada de visitants motivada per l’espectacle del circ i a l’agost, com sempre, creu que “faran el ple” amb reserves que superen els tres dies de pernoctacions. Tot plegat, però, confiant també que la meteorologia posi de la seva part.

Pel que fa als preus de les estades, Pujol comenta que són “un pèl més per sobre que l’any passat”. De la mateixa manera que ho han estat a l’hivern, puntualitza, amb pujades mitjanes d’entre un 3% i un 3,5%. En aquest sentit, remarca l’esforç que fan els establiments hotelers per no apujar els imports de les habitacions en la mateixa mesura que ho fa el cost de la vida. Una situació, fa notar, que es repeteix els últims 30 anys.

Per la seva banda, des de la patronal dels apartaments turístics s’assenyala que encara és d’hora per parlar de dades concretes pel que fa a les previsions, ja que comencen a arribar sobretot “un cop s’acaben els col·legis, cap al 24 de juny es comença a animar”. Així ho declara el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT), Àlex Ruiz, per a qui “les previsions són bones, però no encara amb reserves confirmades”. En aquest sentit, apunta que des del sector estan “esperançats”. Quant als preus de les estades, recorda que en el cas dels allotjaments turístics a l’estiu les habitacions es venen entre un 50% i un 60% més barates que a l’hivern perquè el tipus de client canvia molt. Acostuma a ser un visitant que fa senderisme i gaudeix de la muntanya, que esmorza i sopa a l’apartament i es passa tot el dia fora. 

Manca de personal
Ruiz indica que a la seva associació no hi ha preocupació per la manca de treballadors per a la temporada d’estiu, ja que “es funciona amb els que tenen fixos en plantilla”. En canvi, a la Unió Hotelera hi ha més que preocupació. De fet, Pujol apunta que “cada any ofereixen menys serveis de restauració” als hotels perquè són aquests els perfils amb els quals es troben amb més dèficit. En aquest sentit, concreta que també hi ha restauradors que no obriran tots els locals que tenen per no poder cobrir la plantilla necessària. S’ha tornat a un problema clàssic dels darrers anys, que l’any passat es va pal·liar amb la flexibilització per accedir a la quota general. Enguany, no ha estat així i toca patir.

“Cap  associat ha arribat a la facturació prevista” 
“Cap associat ha arribat a la facturació prevista”. Ho explica el president de l’AEAT, Àlex Ruiz, a l’hora de  valorar la temporada d’hivern. Un hivern que “ha estat per sota del previst per la falta de neu”, reconeix. Dit en positiu, “la temporada ha estat bona per la poca neu que hi ha hagut”. I això, puntualitza, és mèrit de Grandvalira, que “ha fet un treball important”. Si tenim en compte ara les dades estadístiques recollides per la Unió Hotelera durant l’hivern, es pot comprovar com els mesos de desembre, gener, febrer i abril es van registrar percentatges inferiors als de la temporada anterior. Així doncs, el gener va ser el mes que va resistir millor, amb un 75,54% d’ocupació, només un 0,19% menys que el 2023, en canvi l’abril va ser el pitjor, amb una mitjana de prop del 35%,  12 punts menys que el mateix mes del 2023.