Diari digital d'Andorra Bondia
La puntuació obtinguda per Andorra en les diferents categories.
La puntuació obtinguda per Andorra en les diferents categories.

Un estudi situa Andorra com el 79è país més segur davant la Covid-19


Escrit per: 
M.S.

Andorra ocupa el lloc 79 en el rànquing que avalua la seguretat dels països en relació amb la Covid-19 elaborat pel consorci d’empreses sense ànim de lucre Deep Knowledge Group, un estudi que dissenyat per analitzar i classificar l’estabilitat econòmica, social i sanitària assolida per 200 regions, països i territoris, així com els punts forts, els punts febles, les oportunitats i les amenaces o riscos que tenen i s’enfronten contra la crisi econòmica i sanitària global desencadenada per la Covid-19. 
Així, l’estudi, que ja va tenir una primera fase l’abril passat, es porta a terme a partir de 130 paràmetres quantitatius i qualitatius i més d’11.400 punts de dades agrupades en sis categories com són l’eficiència de la quarantena, l’eficiència governamental de la gestió de riscos, la supervisió i detecció, la preparació assistencial, la resiliència regional i la preparació d’emergència.
La resiliència i la supervisió i capacitat de detecció són les categories en què Andorra obté una millor puntuació, mentre que la preparació d’emergència, l’eficiència de la quarantena i la preparació assistencial són els àmbits que més han penalitzat el país, en una classificació que lideren Suïssa, Alemanya i Israel i on el Principat no només és superat pels països veïns, Espanya (45è) i França (60è), o Portugal (46è) sinó també per petits estats com Islàndia (22è), Luxemburg (25è), Liechtenstein (27è), Xipre (40è), Montenegro (42è), Malta (44è), el Vaticà (52è), Mònaco (64è), San Marino (70è) i territoris com Gibraltar (67è). De fet, a nivell europeu, Andorra, amb la mateixa puntuació global que Bèlgica (498), només supera Moldàvia (82è), Albània (88è), l’Illa de Man (101è) i Macedònia del Nord (103è). L’Àfrica Subsahariana i l’Amèrica del Sud així com països asiàtics com Indonèsia, Cambodja i Laos són assenyalats per l’informe com les regions de més risc actualment.
L’estudi, a partir també del treball fet en la primera fase, agrupa els països i territoris en quatre nivells diferents als quals aplica subconjunts dels 130 paràmetres per classificar-los dins d’aquests. A més, els nivells 3 i 4 utilitzen paràmetres qualitatius específics per a la realització dels seus grups. Així, al nivell 1 hi ha 20 països (130 paràmetres), els mateixos que al 2 (60 paràmetres), mentre que al 3 n’hi ha 60 (60 paràmetres) i al darrer 100 (40 paràmetres).
Andorra forma part del grup 3, que integren països i regions que han obtingut una nota significativament inferior a la que s’esperava tenint en compte el seu nivell prepandèmic de preparació sanitària, preparació per a emergències i governamental eficiència de gestió. Dit d’una altra manera, el nivell 3 consta de territoris que haurien d’haver estat més alts quant a la seguretat regional per la Covid-19 i estabilitat, però que per una o altra raó no ha estat així. I en aquesta línia, l’informe assenyala específicament els casos dels Estats Units i del Regne Unit, que ocupen el 58è i el 68è lloc, respectivament, en el rànquing, ja que malgrat les seves estructures sanitàries tenen algunes de les taxes de creixement i mortalitat de coronavirus més severes a nivell internacional.

 

estudi
situa
Andorra
79è
país
segur
Covid-19
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic