Diari digital d'Andorra Bondia
ANA/ La conferència celebrada aquest matí, i organitzada per l'EFA.
ANA/ La conferència celebrada aquest matí, i organitzada per l'EFA.

Un expert alerta de la necessitat de protegir-se dels atacs informàtics


Escrit per: 
Agències

"Protegir les empreses i les persones dels atacs informàtics, no és una opció, és l'opció". Així de clar s'ha mostrat l'expert en ciberseguretat, Bruno Pérez Juncà durant la conferència-esmorzar que ha ofert aquest divendres organitzada per l'Empresa Familiar Andorrana (EFA). Pérez ha explicat com funciona un atac 'hacker', que Google és una gran font d'informació, ha advertit que els assetjaments i robatoris de dades han crescut escandalosament, i que el 'ciberbulling' entre adolescents és un fenomen freqüent així com els intents de frau amb la 'sextorsió' [xantatge amb imatges de contingut sexual] .

Ha comentat que hi ha molts casos dels quals no es té constància i que queden silenciants. "Sovint, els cossos i forces de seguretat no hi poden fer res i ho diuen així de clar. Conec empreses que han hagut de tancar perquè els han estafat cent mil euros o més, per un moment de distracció i per clicar en un correu que no havien de clicar. La seguretat informàtica no existeix pel factor humà, mai saps quan pots tenir una relliscada que acabis pagant molt cara. Jo em vaig especialitzar en els casos de 'sextorsió', la típica noia guapa que t’agafa pel Facebook i al final aconsegueix que facis un vídeo nu que poden manipular. Llavors et fan xantatge a canvi de no publicar-ho a les xarxes socials, i si no pagues et destrossen la vida. No siguem ingenus, creieu que una russa guapíssima de 25 anys es fixarà en un tipus senzill com jo de Figueres, per exemple? No fotem".

Durant la seva ponència ha subratllat que la gent s'ha de posar les piles en aquests temes. "S'han de preocupar per la seva seguretat i la dels seus, perquè això està afectant tothom. Em fa molta ràbia quan venen pares i em diuen: "És que jo de tecnologia no en sé". Què vol dir que no en saps? Portes un iPhone 10, tens Twitter, Instagram, Facebook i no saps prou tecnologia per protegir el teu fill? Va, home, va! Bé que aprens el que t’interessa. Els pares han d’assumir responsabilitats. Deixen que el seu fill es tanqui a l’habitació amb un dispositiu connectat a la xarxa, una tauleta que té càmera, micro i de tot. Ho dic moltes vegades, deixar un terminal en mans del teu fill és com deixar-li una porta oberta al carrer, per on pot entrar qualsevol o fer una piscina i no posar-hi una protecció, i tu no ho controles. I passen moltes coses. Hi ha gent que es gasta molts diners per tenir la millor càmera al mòbil però per vigilar l'entrada de la casa posen una càmera de fireta i després quan vols comprovar les imatges no es veu bé".

Segons aquest especialista, "la ciberseguretat són capes, com una ceba, i que cal protegir-les totes". Tot i així, lluny de l'alarmisme proposa solucions senzilles basades en petits canvis de configuració tot assegurant que "la millor protecció és el sentit comú". Durant la xerrada, Pérez ha posat nombrosos exemples pràctics i ha assegurat que l'empresa familiar no és més vulnerable que les altres. Els exemples han servit per demostrar que és molt fàcil piratejar les dades d'una empresa i que no calen ni molts mitjans tècnics ni dur a terme una gran inversió. Ha assegurat que l'empresa familiar no és més vulnerable que les altres. Bruno Pérez és pèrit judicial informàtic forense, director dels laboratoris forenses EvidenciesDigitals.cat, professor del Màster de ciberseguretat de la Universitat Rey Juan Carlos, membre del IACIS International Association of Computer Investigative Specialists, i conferenciant i formador de cossos i forces de seguretat estatals.

EFA
conferència
atasc
informàtics
ciberseguretat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte