“Si tothom mengés bé i no seguís dietes restrictives no justificades per raons mèdiques, probablement tindríem, aproximadament, 85% casos menys de trastorns alimentaris”, segons va explicar el psiquiatre Josep Toro en una conferència sobre aquest tipus de trastorns organitzada per la Fundació Crèdit Andorrà en col·laboració amb l’Associació de Familiars de Malalts Mentals.


L’expert va assenyalar que els trastorns alimentaris són conseqüència de múltiples causes, en gran part relacionades amb els models estètics actuals. A més, en els últims anys s’ha descobert que hi ha certs factors genètics que determinen característiques fisiològiques i trets de la personalitat que funcionen com a factors de risc. Entre els factors culturals, Toro va indicar que “no es neix amb un model estètic”, sinó que s’aprèn, i que en aquest aprenentatge hi influeixen diversos factors, des de la moda i els models públics fins al rebuig de l’obesitat i el sobrepès o la difusió dels models estètics per part dels mitjans de comunicació i la publicitat.
Pel que fa als factors genètics, Toro va exposar les dades d’un estudi segons el qual els familiars de pacients anorèxics tenen 7,7 vegades més probabilitats de patir anorèxia nerviosa total o parcial i 3,3 vegades més de tenir bulímia. En el cas dels familiars de pacients bulímics, tenen 3,5 vegades més probabilitats de tenir la malaltia i 12,1 més de patir anorèxia.