Diari digital d'Andorra Bondia
Un expert destaca el paper de les agències reguladores
Un expert destaca el paper de les agències reguladores

Un expert destaca el paper de les agències reguladores


Escrit per: 
Agències / Foto: S.F.

El procés d’acostament d’Andorra a la Unió Europea ha d’implicar l’apropament al funcionament de les diferents agències reguladores que assessoren i fixen el funcionament de multitud de matèries i serveis en els països d’aquest àmbit econòmic. Aquesta és una de les principals conclusions de la conferència Les agències reguladores, una perspectiva comparada i de la Unió Europea que ahir a la tarda va oferir el catedràtic de ciència política i de l’administració a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Jacint Jordana a la sala d’actes de l’ambaixada d’Espanya al Principat, i que va comptar amb la presència del titular de Finances, Jordi Cinca.
Segons va explicar l’expert, les agències reguladores són organismes internacionals que ofereixen a les institucions i països de la UE coneixements en matèries com l’alimentació, els medicaments, productes químics, educació, justícia, seguretat en el transport, drets fonamentals o serveis als ciutadans i les empreses. El desenvolupament de les agències reguladores en els darrers anys a la Unió Europea ha estat molt important i van des d’una Agència Europea de Seguretat Aèria (AESA) a una Agència Europea de Control de la Pesca (EFCA), l’Autoritat Bancària Europea (ABE) o l’Agència Europea de Medicaments.
Jordana es va referir al paper de control de les agències reguladores, però també als principis del marc europeu com el de la lliure competència. En aquest sentit, va assenyalar com el mercat de les telecomunicacions o el de l’energia elèctrica es troben en competència oberta tot i que “una altra cosa és que la principal companyia segueixi sent pública”, va dir. 
Respecte el desenvolupament normatiu, Jordana va recordar la necessitat dels estats per establir “regles que fossin les mateixes per totes les societats”, tot i que en el moment de desenvolupar-les “no vol dir que hi hagi matisos i petites diferències” entre aquests estats.
Segons Jordana, el vell continent compta amb “un marc europeu regulador molt extens que els estats han adoptat i això implica molts sectors econòmics”.

acostament Unió Europea
agències reguladores
Jacint Jordana
Jordi Cinca
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic