Diari digital d'Andorra Bondia
Mapes del butlletí climàtic de l’hivern 2018 que publica el Cenma.
Mapes del butlletí climàtic de l’hivern 2018 que publica el Cenma.

Un febrer més fred i més nivós


Escrit per: 
P.G. / Foto: Cenma

El febrer ha estat més fred i més plujós que la mitjana dels darrers 30 anys, segons les dades registrades a l’Atles Climàtic Digital d’Andorra (ACDA). Així, segons explica Anna Albalat, investigadora del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (Cenma), “el mes de febrer, que habitualment es caracteritza per les condicions anticiclòniques i l’escassetat de precipitació segons la mitjana climàtica de l’ACDA, enguany s’ha comportat climàticament a la inversa amb una anomalia positiva de precipitació a tot el país, i s’han doblat els valors habituals de precipitació”.

Durant el mes passat s’han registrat fins a set episodis amb precipitació i fred al país. La temperatura ha estat negativa a bona part del territori i inferior a 5ºC en fons de vall de les parròquies baixes. “El fred ha estat marcat per l’arribada de masses d’aire d’origen més continental europeu”, va comentar Albalat. A més, la investigadora explica que les repetides precipitacions han afavorit que els gruixos totals de neu acumulats a finals del mes de febrer arribessin fins als 3 m a Sorteny i 1,5 m a Perafita. Aquests valors són similars als que es van assolir l’hivern del 2013, els màxims fins ara d’ençà que es van iniciar les mesures el 2009.

Hivern més fred
Les temperatures que s’han registrat aquest hivern han estat entre 1ºC i 2ºC per sota de les temperatures normals per l’època de l’any a quasi tot el país, segons la mitjana climàtica 1981-2010 de l’ACDA. El balanç de l’hivern és un desembre fred i humit, un gener càlid i molt humit i un febrer fred i molt nivós. 

Pel que fa al desembre, ha estat marcat per temperatures baixes que, junt amb el vent del nord, van fer que l’hivern comencés fred amb temperatures inferiors a 5ºC al fons de vall i negatives a alta muntanya. La temperatura mínima d’aquest episodi de l’1 al 5 es va registrar a Perafita, amb -15ºC, i a Sorteny,  amb -14ºC. La precipitació es va concentrar sobretot a l’extrem nord-oest del país durant tot el mes de desembre. Durant la nevada del 26 i 27 de desembre es van acumular fins a 45 cm a Sorteny i Perafita. 

El gener, en canvi, va ser càlid i molt humit. Les temperatures es van mantenir menys baixes els primers dies de mes. “A més, els vents zonals d’oest van predominar durant la primera setmana de mes amb temperatures positives a bona part del territori i als punts més elevats del país”, comenta Albalat. El gener presenta una anomalia d’entre 1ºC i 2ºC més. En canvi, la precipitació ha estat més negativa. Destaca el pas d’un front entre el 6 i el 8 de gener, que va deixar acumulacions de neu de fins a 50 cm a l’estació de Sorteny i 45 cm a l’estació de Perafita. A finals de mes, el dia 25, va entrar un tàlveg marcat en altura, acompanyat d’aire fred i vents de component nord que van ocasionar nevades importants; a les estacions meteorològiques es van registrar fins a 20 cm de neu nova en 24 h, segons explica el Cenma.

L’hivern meteorològic s’ha caracteritzat, sobretot, per l’anomalia negativa molt marcada de les temperatures mitjanes d’aquest mes de febrer, amb valors d’-1ºC i -2ºC al fons de vall i de fins a -5ºC al punts més elevats del Principat, causat pel domini de les masses d’aire fred provinents del nord d’Europa. 

Pel que fa a la precipitació, l’hivern ha estat humit al conjunt del país, sobretot a l’extrem nord-oest del territori. Al desembre, tot i ser menys humit que el gener i febrer, contrasta amb els anys 2016 i 2015 en què pràcticament no va precipitar. El febrer ha estat molt nivós sobretot a la vall del nord i menys humit a la vall d’Orient, i ha superat la mitjana climàtica de l’ACDA.

Fred
neu
Cenma
hivern
climatologia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte