Com la llet per convertir-se en formatge, la idea de crear un centre de recerca i tecnologia relacionat amb el sector lacti llançada per la CUP també va quallant. “Comptem amb la bona predisposició de diferents agents que hem consultat, des d’empreses del sector a l’Ajuntament i la consellera d’Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà”, apunta el regidor Bernat Lavaquiol. Recentment també van presentar el projecte a la Universitat de Lleida (UdL), amb una recepció igualment positiva, hi afegeix, per part del rector, Jaume Puy. “De fet, ens van proposar per què no ampliar la idea i anar més enllà, incorporar el sector carni, també molt important a la comarca”. Una idea a valorar, concedeix. 
 
En tot cas, si el vent continua bufant de manera favorable, els anticapitalistes preveuen ja els passos immediats: el primer seria la convocatòria d’una taula tècnica, formada per científics, polítics i representants del sector, que s’encarregués d’elaborar un projecte concret. 
 
La formació proposa la creació d’aquest centre que ha de tenir part pública d’obrador i una part de recerca publicoprivada, on la formació defensa que hi hauria de participar l’IRTA i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (Etsea), tant  la branca de ciència i tecnologia dels aliments, com veterinària, enginyeria forestal i enginyeria agrària.
 
Aquest centre s’hauria de dedicar a estudiar, analitzar, proposar alternatives, dissenyar nova maquinària i la implementació de les noves tecnologies al sector primari, expliquen des de la CUP. Ha de ser, insisteixen, “un projecte arrelat al territori, un projecte que s’enxarxa amb la llarga tradició lletera de la comarca i que ha de permetre donar feina qualificada al nostre jovent”, sigui directament al centre de recerca o en tota la cadena de la llet. 
La idea és vista amb bons ulls, efectivament, des de l’equip de govern municipal, encapçalat des de dissabte passat per Francesc Viaplana que, no obstant això, no el veu incompatible amb la idea de crear un parc científic i tecnològic de més abast i probablement ubicat a la Ciutadella de Castellciutat. “La seva proposta és molt bona. De fet, nosaltres ja contemplàvem incloure el sector alimentari, i evidentment la gran tradició del formatge que tenim a la Seu”. I les propostes, insisteix, “per a nosaltres no són excloents; sembla que per a ells, sí”.  Però “vaig ser el primer amb qui van parlar i els vaig dir que ho treballessin una mica i tornéssim a parlar; el que passa és que van preferir presentar-ho primer a la premsa”, deixa caure. 
 
A les beceroles, admet
Amb tot, el projecte d’aquest hub diguem-ne genèric que defensa l’equip de govern municipal (Compromís no s’hi hauria oposat) “està a les beceroles, ho reconeixem”. De moment, l’únic que hi ha és un estudi “que demostra que la idea és viable econòmicament: no volem fer un projecte que després sigui una llosa per a les arques de l’Ajuntament”. Necessitaran suport públic per arrencar, “però la voluntat és que sigui autosuficient”. 
 
Què contemplarien en aquest hub de recerca i tecnologia? “Doncs pensem en temes agroforestals, evidentment; també de turisme sostenible, recursos naturals i energies renovables”, explica Viaplana. “Són àmbits on hi ha molt camp per córrer i aquí som un punt privilegiat perquè s’hi assentin les empreses”, conclou.