Diari digital d'Andorra Bondia
Els 27 presos condemnats del mòdul S-3 del centre penitenciari de la Comella reclamen l’indult.
Els 27 presos condemnats del mòdul S-3 del centre penitenciari de la Comella reclamen l’indult.

Un grup de presos denuncia que fa cinc anys que no hi ha indults


Escrit per: 
Pepa Gallego

Els 27 interns condemnats del mòdul S-3 del centre penitenciari de la Comella reclamen un indult. En una carta adreçada al raonador del ciutadà, Marc Vila, i que també han enviat a aquest rotatiu, els presos sol·liciten als representants dels coprínceps i al mateix cap de Govern que es pugui fer un indult. Els presos remarquen que el darrer va ser el 13 d’agost del 2014, i que per tant fa gairebé cinc anys que no s’indulta cap pres. El raonador, que va rebre la carta fa dues setmanes, va manifestar que estudiarà la demanda i que en tot cas traslladaria la proposta als coprínceps. En aquest sentit,  el representant del copríncep episcopal assegura que no ha rebut una petició formal dels interns de la presó. Aquesta demanda formal dels presos és, segons aquesta part, el que originarà el procés de l’indult, per tant els interns hauran d’enviar formalment aquesta petició als representants dels coprínceps perquè l’estudiïn. 
A l’escrit que els presos han enviat al raonador del ciutadà i al BonDia remarquen que hi ha hagut efemèrides,  com el 25è aniversari de la Constitució, o moments com el canvi de Govern en els quals s’hauria pogut atorgar algun indult. També destaquen que en el període de la campanya electoral han tingut l’oportunitat d’entrevistar-se amb diversos grups polítics i es pregunten si ara que ja s’ha acabat la campanya s’han oblidat d’ells i les seves demandes. La carta està signada per cadascun dels 27 presos.
“Som interns amb condemnes molt dures, tampoc demanem la llibertat immediata, demanem una ajuda per poder acabar amb aquella errada que vam cometre un dia i estem pagant per ella”, recull l’escrit.
La Constitució, a l’article 46 punt 1, defineix l’indult dins dels actes de lliure decisió dels coprínceps com “l’exercici conjunt de prerrogativa de gràcia”. Històricament els indults s’han atorgat en el context de dates molt concretes, com ara un canvi de coprincipat o algun aniversari concret d’àmbit estatal. Tots dos esdeveniments s’han produït i no s’ha donat cap mesura de gràcia d’aquest tipus. El motiu, segons el representant del copríncep episcopal, és que no s’ha rebut la demanda formal. Ara, però, els presos tenen l’oportunitat de formalitzar la seva petició enviant una carta dirigida als representants dels coprínceps i podrien aprofitar, per exemple, el 600 Aniversari del Consell de la Terra, que encara té actes de celebració fins al mes de desembre. El pas que precedeix la petició formal per part dels presos és que habitualment els coprínceps demanen parer al Consell Superior de la Justícia. El Col·legi d’Advocats, malgrat no tenir cap decisió vinculant, sempre es mostra a favor d’aquestes mesures que resten temps de privació de llibertat.

Els tres indults anteriors
L’agost del 2014 el BOPA va publicar la darrera mesura de gràcia de sis mesos atorgada pels coprínceps que exclou els condemnats per delictes contra les persones i la llibertat sexual, el tràfic de drogues o el blanqueig de diners, així com també terrorisme, associació il·lícita, entre d’altres. L’indult va ser acordat pels coprínceps François Hollande i Joan-Enric Vives en la trobada del 12 de juny d’aquell any. En aquell moment només dos presos es van beneficiar d’aquesta mesura.
L’indult anterior, que es va concedir el 2010, va ser signat per Nicolas Sarkozy i Joan-Enric Vives, pel qual quinze condemnats es van beneficiar d’un perdó de vuit mesos de presó. D’aquests quinze beneficiaris, dotze van poder sortir de la presó de forma immediata perquè els quedaven menys de vuit mesos. Entre ells hi havia dos menors d’edat.
L’antepenúltim indult es va atorgar l’octubre del 2003 amb motiu de la visita que el copríncep Martí Alanis va fer al palau de l’Elisi, a París, on es va reunir amb l’aleshores copríncep francès, Jacques Chirac i també per la commemoració del desè aniversari de la Constitució i el nomenament del copríncep episcopal Joan-Enric Vives.
Des de l’inici de l’era constitucional els coprínceps han decretat la mesura de l’indult els anys 1994, 1996, 1997, 1999, 2003, 2010 i 2014.

presos
grup
denuncia
indults
cinc
anys
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic