Faltaven deu minuts per a la cita –a les 12 hores al Parc de la Mola aquest diumenge s’escollia el nou pubillatge d’Escaldes-Engordany, els màxims “representants de les tradicions” de la parròquia– quan pel passeig de l’Arnaldeta de Caboet avançava un bon grup d’hereus i pubilles vinguts d’arreu de Catalunya i que es dirigien a la cita per donar suport al pubillatge andorrà, escaldenc més particularment, tant als que han representat el país i la parròquia els darrers dos anys com els que ho han de fer aquests 2024 i 2025. I uns metres més enllà he sentit com una mare feia advertir el seu fill de la processó que ara em seguia: “mira, un munt de pubilles i pubillos”. 

No sé si mai podrà ser escollit “pubillo”, però hereu potser sí. I de fet, el recent proclamat hereu d’Escaldes-Engordany, Adrià Llobet, l’anima, tant a ell com als seus veïns, a presentar-s’hi: “és una experiència única i inoblidable, que val molt la pena”. I sap molt bé de què parla, doncs ja va ser hereuet.

Unes experiències que també confien tenir la Júlia Noguer, la nova pubilla, Yanira Fernández i Sandra Gómez, primera i segona dama d’honor respectivament, una figura la de segona dama d’honor que enguany s’ha pogut recuperar després de molt temps gràcies que s’han presentat fins a cinc candidates. I també confien a fer noves amistats i conèixer llocs i tradicions l’hereuet, Leonardo de Nuzzo, i la pubilleta, Laia Rabasa. Tots plegats formen una “bona família de pubillatge”, segons Noguer, amb la qual espera “fer molt bona feina, com ha fet l’anterior pubillatge”.
 

Cap de setmana “intens” 
Aquest ha estat un cap de setmana “intens” per als candidats al pubillatge. I també “emotiu”. Per ser escollits han hagut de passar diverses proves, orals i escrites, i la resolució del jurat ha portat alguns plors, d’alegria però també de decepció per part dels qui no van ser escollits, a qui els responsables del Comú i de la Unió Pro-Turisme d’Escaldes-Engordany (Uptee) recordaven que tindrien noves oportunitats per ser escollits. I de fet, que hi hagi hagut candidats que hagin quedat fora d’aquest pubillatge i haver recuperat la figura de la segona dama d’honor demostra que la tradició “està viva”, tal com apuntaven la cònsol major, Rosa Gili, i el president de la Uptee, Jaume Ambor.

I emotiu també per als que s’acomiadaven del pubillatge i dels “amics” fets durant els últims dos anys entre els representants dels molts pobles de Catalunya que també mantenen aquesta tradició i que han vingut a acomiadar-se dels hereus i pubilles del 2022-2023 i a donar suport als candidats per al 2024-2025. Justament la pubilla sortint, Laia Llobet, donava les gràcies per “mantenir viva la tradició”, doncs “seria una pena que allò que va començar el 1971 tingués un final”.