Diari digital d'Andorra Bondia
La setmana “estrella” va ser la de Cap d’Any amb un 89% d’ocupació mitjana.
La setmana “estrella” va ser la de Cap d’Any amb un 89% d’ocupació mitjana.

Un Nadal “caòtic” als hotels, tot i registrar ocupacions de prepandèmia


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

“El Nadal ha estat molt caòtic”. D’aquesta manera valora com ha anat aquest període vacacional per als establiments hotelers la directora comercial d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Meritxell Cassi. I és que les previsions eren molt bones, però a última hora van començar a produir-se cancel·lacions que en molts casos es van reconvertir en noves reserves, però “ha sigut un patir totes les festes pel que pogués passar”, remarca. A més, Cassi explica que s’han trobat que a nivell de mitges pensions hi ha hagut menys demanda perquè “la gent era més reticent a sopar als establiments”. Així les coses, qualifica aquest Nadal d’“estrany”, tot i que “hem pogut treballar”. 

De fet, segons les dades facilitades ahir per la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), l’ocupació mitjana global de tot el període, des del 24 de desembre fins al 9 de gener, se situa en un 79,62%, una xifra lleugerament inferior a les previsions que l’entitat havia fet inicialment d’un 83% i que no acaba de deixar un bon regust de boca. Almenys és així per al director de l’UHA, Jordi Pujol, perquè “18 dies abans de Nadal teníem dades molt superiors i si no hi hagués hagut l’empitjorament de la pandèmia hauríem estat per sobre del 83%”. A més, curiosament segons explica, per Nadal i Sant Esteve hi havia una previsió inicial d’un 71% d’ocupació “i això va caure fins al 65,89%”, es lamenta. De tota manera reconeix que mirat des d’un altre punt de vista, tal com està la situació epidemiològica per la variant Òmicron, haver arribat a prop d’un 80% d’ocupació “no està gens malament”.

La setmana de Cap d’Any ha estat l’“estrella”, remarca Pujol. Així, entre el 27 i l’1 de gener es va aconseguir el 89,31% d’ocupació. I la setmana del 2 al 9 de gener també va registrar una bona dada, amb un 83,66% gràcies, detalla Pujol, que la festivitat de Reis “va caure molt bé” provocant un pont posterior. I cal tenir en compte que algunes reserves es van posposar precisament fins a aquesta setmana. Així doncs, des de l’UHA es fa un balanç global positiu de les festes, ja que encara que estigui “un pèl per sota del que podíem preveure, les xifres són similars a anys anteriors a la pandèmia”.

Finalment, i pel que fa al període comprès entre el 3 de desembre i el 9 de gener, la mitjana d’ocupació dels caps de setmana va arribar a un 86,9%; i pel que fa a la de tota la setmana, la mitjana se situa en un 77,19%.

Les baixes poden dificultar alguns serveis 
Les baixes laborals continuen preocupant el sector de l’hoteleria i de la restauració. Ho confirma el director de l’UHA, Jordi Pujol. Segons les últimes dades de les quals disposa, hi ha entre un 20 i un 22% de les plantilles dels hotels de baixa als seus establiments associats. En el cas de l’AHA, no poden precisar la dada exacta, però sí que la seva directora comercial, Meritxell Cassi, va explicar que “el percentatge és elevat”, la qual cosa dificulta el normal desenvolupament d’alguns serveis, com ara el dels restaurants. Tant Pujol com Cassi esperen que no es vegin afectats els departaments de recepció, perquè trobar el relleu d’aquestes persones és més complicat. També agraeixen la reducció de les baixes a set dies, ja que els permet poder recuperar els treballadors  abans.

Les ajudes a la restauració no poden esperar, segons l’UHA
Les ajudes als locals de restauració no poden esperar 10 dies més, han d’arribar al més aviat possible, “han de ser ja perquè la situació del sector és greu”. Ho transmet així el director de la Unió Hotelera d’Andorra, Jordi Pujol, mentre estan en espera de la reunió que han de tornar a mantenir amb membres del Govern pròximament. De fet, confien tenir una resposta satisfactòria a les demandes plantejades ja fa un parell de setmanes. Unes peticions que van en la línia de reactivar les ajudes que ja van rebre quan els restaurants van estar tancats i que es van mantenir al principi de la reobertura dels mateixos. 

Segons Pujol, es tractaria de recuperar ajuts al lloguer dels locals i la rebaixa de la factura en els subministraments com ara la llum i també el telèfon. I és que la situació és delicada i ara encara es complica més un cop passades les festes, ja que les limitacions dels aforaments a l’interior dels locals a causa del context sanitarifan que només puguin treballar amb un 60% de la capacitat dels menjadors, afegint-hi, a més, la limitació dels sis comensals per taula, la qual cosa fa que la gent s’ho repensi a l’hora de fer les reserves, manifesta Pujol. I si durant les vacances de Nadal, amb l’increment de l’afluència de visitants han pogut omplir aquest 60%, ara això només es produirà durant el cap de setmana, per la qual cosa agreujarà encara més la restauració, que ja està molt tocada per la pèrdua considerable de la seva facturació, que pot arribar fins al 40%. 

També des dels establiments associats a Autèntics Hotels d’Andorra s’està pendent de la reunió amb l’Executiu. En relació amb això, la seva directora comercial, Meritxell Cassi, recorda que els sopars d’empresa que s’havien de celebrar just abans del període vacacional van ser “un desastre” a causa de les anul·lacions que van patir. 

Nadal
hotels
ocupacions
prepandèmia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte