Diari digital d'Andorra Bondia
Un total de 155 vehicles elèctrics es beneficien del programa Engega
Un total de 155 vehicles elèctrics es beneficien del programa Engega

Un total de 155 vehicles elèctrics es beneficien del programa Engega


Escrit per: 
M. S. C. / FOTO: J.G.

El pla Engega 2016 s’ha esgotat amb la concessió d’ajuts per a un total de 155 vehicles amb mobilitat elèctrica. D’aquests, 71 són cent per cent elèctrics, 84 híbrids endollables i 18 automòbils eficients. Així mateix, s’ha registrat 29 sol·licituds per a desballestament. El volum més elevat de subvencions ha estat per als turismes, dels quals se n’ha registrat 132 unitats. Per a furgonetes s’ha atorgat 21 peticions i per a motos, dues. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va recordar que cal tenir en compte que l’aportació per a les furgonetes era superior que per als turismes, ja que tenen una implicació industrial.

En relació a l’ajut mitjà que s’ha concedit per a cada tipus de vehicle, en el cas dels automòbils elèctrics cent per cent ha estat de 10.076 euros per cotxe, xifra que suposa un 33,7% del cost total. Així, tenint en compte que el preu mitjà d’un vehicle d’aquest tipus són 29.906 euros, el beneficiari del pla Engega n’ha de sufragar 19.830. En el cas dels híbrids endollables, la subvenció mitjana han estat de 9.016 euros, un 20,3% del cost total. D’aquesta manera, si el preu mitjà total són 44.341 euros, amb l’ajuda el beneficiari ha de pagar 35.325 euros. Quant a les motos, l’ajut mitjà és de 1.793 euros, el 25,9% del preu total. Això ha permès que les persones que han adquirit un vehicle d’aquest tipus a través del pla Engega hagin aportat de mitjana 5.126 euros dels 6.920 en què es calcula el preu total mitjà. 

El Govern preveu que això permeti situar Andorra en la segona posició internacional en matriculacions de vehicles elèctrics durant aquest 2016. El volum d’automòbils d’aquest tipus se situa al 5,8%, una xifra que encara queda lluny de Noruega, que encapçala el rànquing amb un 22,9% de vehicles amb mobilitat elèctrica. El programa ha tingut una dotació global d’1,3 milions d’euros. Cinca es va mostrar satisfet de la resposta del mercat i convençut que aquest és un bon camí. En relació al fet que un gran nombre dels vehicles que s’han beneficiat del pla hagin estat adquirits per uns pocs concessionaris, el ministre portaveu ho va atribuir al fet que no totes les marques tenen vehicles elèctrics. Amb tot considera que aquests automòbils no es quedaran en un magatzem ja que l’objectiu de les empreses del sector és vendre les unitats com més aviat millor. També va recordar que l’executiu ja va fer un canvi en les condicions quan es va fer la segona convocatòria d’aquest any per evitar la concentració d’ajuts en els mateixos beneficiaris.

Per altra banda, el Govern va informar de l’adjudicació a l’empresa Montmantell i Viatges Espanya de la realització del servei de transport dels usuaris de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell per un cost que va de 198 a 222 euros al dia. Així mateix Cinca va anunciar la visita avui del representant del copríncep francès i del secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses.

Crèdit extraordinari per la duana amb França

El Govern entrarà aquesta setmana al Consell General un projecte de llei de crèdit extraordinari de 216.000 euros. Aquesta quantitat es destinarà a assumir una part de l’import suplementari que l’empresa que va construir les dependències de la duana franco-andorrana reclamava a França i Andorra. Tal com va recordar l’executiu, els treballs van finalitzar el 2009 i en entregar l’obra hi va haver un des­acord per aquest increment del cost. Això va acabar amb una reclamació per via judicial que va obtenir una sentència el 2013 que donava la raó a les administracions francesa i andorrana. Aquest any, però, el jutjat administratiu de segona instància de Marsella ha anul·lat la sentència del 2013 i ha requerit als dos estats el pagament de 431.089 euros. Tenint en compte que l’obra va ser assumida al 50% per les dues parts, ara Andorra haurà de satisfer la meitat d’aquesta reclamació. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va remarcar que considerant que era una qüestió imprevisible i que no es podia tenir en compte al pressupost d’aquest any, ha calgut fer aquest crèdit extraordinari. 

Licitació de la neteja de rius

El Govern va acordar convocar un concurs per a la licitació de la neteja de residus, vegetació i restauració dels marges dels cursos d’aigua. Per fer-ho, ha tingut en compte les peticions dels comuns. El concurs respon a la voluntat de netejar els rius per garantir-ne l’aspecte net així com una gestió ambientalment adequada. Quant a la vegetació de ribera, es talarà, podarà i desbrossarà la vegetació del llit i dels marges. L’objecte dels treballs és minimitzar el risc que pot suposar aquesta vegetació per obstaculitzar la correcta circulació de l’aigua en cas de vingudes importants. 

Millores hidràuliques

L’executiu va adjudicar la redacció i la direcció facultativa de cinc projectes de millores hidràuliques a Canillo, Encamp i Sant Julià de Lòria. Aquests comprenen les millores hidràuliques de la conca del riu d’Aixirivall i Llumeneres, de la conca del riu d’Aubinyà, del riu Aixec i de les Pardines, del riu de Montaup i del riu Valira d’Orient, entre la zona d’Aina i la zona de Sella. El Govern va destacar que així es dóna resposta a les zones de Sant Julià de Lòria que darrerament han patit desbordament dels rius.

Aparcament a Prada de Moles

El Govern cedirà al Comú d’Encamp l’ús a precari d’un terreny situat a la Prada de Moles que servirà d’aparcament de les noves instal·lacions esportives. Té una superfície de 5.738,66 m2 i permetrà al Comú pal·liar temporalment la manca de places d’estacionament a la zona. S’ha establert un conveni de col·laboració entre les dues administracions que fixa que el Comú assumirà l’adequació del terreny per a la utilització com a aparcament públic descobert i la construcció dels serveis auxiliars i n’assumirà les despeses derivades.

Obres a l’escola de Sant Julià

El consell de ministres va adjudicar les obres de millora d’accessibilitat a l’Escola Andorrana de Sant Julià a l’empresa Locubsa, per un import de 187.700,81 euros. Els treballs consisteixen en la realització de rampes exterior a la zona d’aparcament i al carrer de les Escoles per donar accés al centre. A més, s’adequaran les escales i passamans interiors, es farà un bany adaptat en cada edifici i s’instal·laran dos elevadors ubicats en cada pati per comunicar la zona exterior i donar accessibilitat a les entrades dels tres edificis.

Manteniment a la CG-2

El Govern ha adjudicat la primera fase dels treballs de manteniment a la CG-2 a la zona de Bordes d’Envalira fins al cap del port a Unitas per un import de 166.507 euros. El termini d’execució és de nou setmanes. Per altra banda, l’executiu va aprovar licitar els treballs d’instal·lació de dos trams de barreres dinàmiques a la CG-3 a la zona del Vilaró, a Ordino. Els dos trams de 40 i 20 metres de longitud estaran equipats amb barreres dinàmiques de 6 metres d’alçada i 2.000 quilograms de capacitat d’absorció d’energia.

 

Andorra
Govern
Engega
elèctric
vehicle
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic