En una matinal ciclista, l’11 de setembre del 1911, organitzada en el marc de les Festes Calassàncies, situa Pau Chica la primera pedra en la història del ciclisme a l’Alt Urgell, és a dir, la primera marxa ciclista documentada. Precisament, apunta l’historiador, es va celebrar coincidint amb la primera edició de la Volta a Catalunya, la mateixa prova que demà torna a transitar per la ciutat.

Doble centenari, doncs, el de la Volta i el del ciclisme a la ciutat, que l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell commemora una exposició elaborada des del Servei d’Arxius del Departament de Cultura amb documentació dels equipaments que integren la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya, d’entre els quals l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, que s’anirà  desplegant i ampliant progressivament al llarg de les etapes de la cursa.

De la commemoració forma part també l’article elaborat ex professo per Chica, on recorda que en el marc de les Festes Calassàncies, un conjunt d’actes festius en honor a Sant Josep de Calassanç organitzats pel bisbat d’Urgell, el Club Ciclista Pirenaico, el primer club d’aquestes característiques existent a l’Alt Urgell, va organitzar aquell any 1911 una prova que va convertir en velòdrom l’actual passeig Joan Brudieu, aleshores Passeig de Tetuan. S’hi va celebrar un campionat amb cinc modalitats de cursa: les dues proves principals eren la de resistència (20 voltes al passeig) i la de velocitat (4 voltes). Se’n van proclamar campions Victorià Nadal i el senyor Busto.

Després, recorda Chica, es van disputar tres curses de caràcter més festiu: la de consolació (cinc voltes) i la d’exhibició de cintes brodades a mode d’homenatge (una volta), per acabar amb “la més divertida de totes, la de lentitud, consistent a recórrer 150 metres el més lent possible i sense posar el peu a terra”, que guanyava evidentment l’últim en arribar.

Per tornar a tenir constància d’una competició ciclista a l’Alt Urgell, recorda Chica, hem d’esperar més de 10 anys, fins a l’any 1925, quan en el marc de la Festa Major de la Seu d’Urgell s’organitza una cursa ciclista amateur consistent a anar des de la capital de la comarca fins a Adrall i tornar.          El punt d’inflexió del ciclisme a la comarca arribaria l’any 1928, moment en què arriba la primera cursa ciclista professional a l’Alt Urgell: com no podia ser d’altra forma, era la Volta a Catalunya, que en la seva quarta etapa d’aquella edició, de Tàrrega a Puigcerdà, passaria per la Seu d’Urgell. L’italià Carlo Porzio es va proclamar campió.

Però no hi ha dubte, apunta l’historiador, que un dels esdeveniments ciclistes més importants que ocorreria a l’Alt Urgell arribaria l’any 1968: el prestigiós Tour de France “arribava a la Seu d’Urgell ni més ni menys que com a final d’una etapa amb sortida a la població francesa de Saint-Gaudens i previ pas per Andorra, completant un total de 208 quilòmetres”. Tornaria al 1974 i al 1973, escrivint noves pàgines per a la història del ciclisme i, sobretot, de la ciutat.