Diari digital d'Andorra Bondia
Aspecte de la interfície de l’aplicació mòbil de salut, que es podrà descarregar en pocs dies.
Aspecte de la interfície de l’aplicació mòbil de salut, que es podrà descarregar en pocs dies.

Una app que “empodera” el pacient


Escrit per: 
A. D. / Foto: Govern
No han aportat gaire informació més enllà de la que ja es coneixia sobre AndorraSalut, el nom amb què ha estat batejada l’aplicació mòbil que permetrà a pacients i prestadors de serveis accedir a la història clínica personal. Estarà disponible per a la descàrrega “en qüestió d’hores o dies”, apunta el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va recalcar que el pas previ que ha de fer el ciutadà és obtenir el certificat digital: el tramiten el Govern i els comuns de Canillo, Encamp, la Massana i Escaldes-Engordany. Quant a continguts, començarà  amb la informació relativa a la Covid-19 (si el pacient està vacunat, resultat de les proves, i els certificats que facilitaran la mobilitat exterior: a hores d’ara, per cert, s’han emès més de 10.000 en format paper), així com una agenda de pròximes  cites i alguns informes clínics, de moment, sobre altes hospitalàries i d’urgències, per anar-se nodrint en fases successives.  És una eina, defensa el ministre, per “empoderar” el pacient. 
 
És una extensió de la història clínica compartida, recorda Martínez Benazet, iniciada l’octubre del 2017 i que fa que una mateixa plataforma reculli les dades assistencials dels pacients, generades per “qualsevol prestador”. També el mateix usuari, sols que en una fase posterior, podrà introduir-hi dades. I serà ell “qui decideixi amb qui vol compartir” la informació, “per a la seva millor atenció i seguretat”. Perquè els responsables de tot plegat garanteixen la confidencialitat (per això confien en el certificat digital) que marquen “totes les recomanacions internacionals”. I pel que fa a la plataforma, també estan convençuts de la fiabilitat i que no es col·lapsarà: s’han realitzat proves de càrrega amb 50.000 accessos simultanis i la resposta ha estat “molt positiva”, en aquest cas segons Jordi Serrano, responsable del desenvolupament de la part tecnològica des de l’empresa Universal Doctor. 
 
Aquesta “primera versió de la carpeta personal” mèdica de cada pacient s’organitzarà “per processos de salut”, és a dir, tant per les malalties que pateixi cadascú com pels “riscos d’emmalaltir”, amb informació procedent dels sistemes de salut i “més endavant” accessible al ciutadà. També amb informació que “el ciutadà pugui recopilar quan no està en contacte amb el sistema sanitari”, explica el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, i ell decidirà si les dades les aporta, “garanteix que és ell qui té el control ple sobre aquestes dades” i, així,  “l’usuari estarà col·locat al centre” del sistema, “empoderat” per gestionar les seves dades sanitàries i per interactuar amb el sistema, rebla el ministre. L’aplicació també servirà com a eina de comunicació entre el sistema de salut i el pacient, amb “recomanacions”. Perquè serà un instrument, confia Piqué, “que serveixi per mantenir el meu estat de salut i no emmalaltir, un factor molt important d’aquest procés que estem iniciant”. Comença amb la Covid “i les pròximes versions aniran incorporant eines de telemedicina, d’enquestes”. 
 
És un “concepte ambiciós com a país”, insisteix el responsable del SAAS, una eina “potent” i amb “molta perspectiva de recorregut”, que volen presentar com a “referent” per a altres països.  
 
Un cop es pugui descarregar i entri en funcionament hi haurà, prometen, un telèfon activat i correu electrònic per ajudar a solucionar dubtes. 
 
Transport sanitari
Preguntats per la licitació del transport sanitari, el ministre va apartar la qüestió assegurant que el procés “està sobre la taula de contractació” i no considera oportú “generar sensació de pressió” sobre els encarregats de prendre la decisió. 
 
Vint positius en 24 hores, un “creixement molt lent”
Vint nous casos d’infecció de Covid-19 s’afegeixen al recompte total de la pandèmia, que s’enfila a 14.379 des de l’inici, amb 322 casos actius en aquests moments. Sis continuen hospitalitzats, un d’ells a cures intensives, encara que es tracta d’un no resident, puntualitza el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que considera que s’està donant un “creixement molt lent” de nous positius, cosa que el porta a confiar que s’estan “reduint” els contagis, mentre que la pressió sobre les urgències i l’atenció hospitalària també va en descens. 
 
Pel que fa a les vacunes, el Govern informa que ja s’han administrat 82.349 dosis: 48.445 es corresponen a primeres dosis i 33.904, a segones, xifra que suposa la meitat de la ciutadania. 
app
empodera
pacient

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte