Diari digital d'Andorra Bondia
Una cinquantena de voluntaris de Càritas visiten gent gran i tutelada Catorze voluntaris van ser rebuts per la direcció i dos treballadors socials de la residència El Cedre el 10 d’octubre passat.
Una cinquantena de voluntaris de Càritas visiten gent gran i tutelada Catorze voluntaris van ser rebuts per la direcció i dos treballadors socials de la residència El Cedre el 10 d’octubre passat.

Una cinquantena de voluntaris de Càritas visiten gent gran i tutelada


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

Una cinquantena de voluntaris, 40 dels quals pertanyen a Càritas Sant Julià, participen en un  nou programa de voluntariat dedicat a la visita a gent gran i tutelada almenys una vegada a la setmana. La iniciativa va començar a Càritas Sant Julià per part dels mateixos voluntaris, que conscients que hi ha força gent gran que està sola i necessita un acompanyament els van a fer visites, tant als padrins que estan internats en alguna residència com als que viuen a casa. Des d’aquest curs, aquest gest solidari s’ha convertit en un programa de Càritas Andorrana d’àmbit nacional. 

Actualment, a més de Sant Julià, hi col·laboren voluntaris d’Andorra la Vella i Encamp. Precisament, el 9 d’octubre es va celebrar una trobada entre voluntaris lauredians i encampadans a Sant Julià per explicar-los el projecte, a càrrec de la vicepresidenta de Càritas Andorrana, Canòlich Baró. 

El nom del programa, Al teu costat, el van triar els mateixos voluntaris, explica el president de Càritas Sant Julià, Jordi González, que va assenyalar que a Andorra les primeres necessitats estan cobertes, “però en el tema de la solitud hi ha mancances”. Per aquest motiu, va assegurar que aquesta “és una de les iniciatives que humanitzen la societat andorrana”.  

El projecte es va començar a implementar a la clínica geriàtrica Sant Vicenç d’Enclar. Càritas va demanar al centre poder fer aquest servei i la direcció els va donar el permís i el llistat de persones “que no tenien visites regulars”, detalla González. A continuació, es va fer el mateix al centre sociosanitari El Cedre, en el qual, a més de les visites personals, els voluntaris també participen en les activitats grupals que tenen en marxa. En aquest centre, un grup de 14 voluntaris van ser rebuts el 10 d’octubre per la seva directora, que els va explicar el funcionament del dia a dia i dos treballadors socials els van posar al corrent de les normes que regulen el voluntariat i les visites als usuaris. També es porta a terme a la residència Clara Rabassa. A tots aquests centres “ens han donat totes les facilitats”, va agrair González, i fins ara no els ha calgut signar cap conveni. Igualment, Càritas ha encetat una col·laboració amb la Fundació Privada Tutelar per la qual els seus voluntaris visiten i acompanyen persones tutelades que viuen a  aquestes residències. De fet, el 2 de novembre passat, de manera conjunta, els van anar a conèixer als diversos centres.

De moment, “com que tot just està arrencant”, és difícil donar una xifra de les persones que es visiten i acompanyen, però “el nombre va in crescendo”, va manifestar González. Les visites comporten un benefici tant per a qui les rep, “hi ha una millora en la persona i desenvolupa una actitud més positiva”, com per a qui les fa,  ja que “els voluntaris estan encantats de la vida”. 

En aquest sentit, el president de Càritas Sant Julià va posar com a exemple el cas d’una persona tutelada ingressada en una residència que periòdicament rep la visita dels voluntaris de Càritas i tenia “el somni” de veure de prop l’arribada de la Vuelta a Sant Julià. Gràcies a tres voluntaris, que el van recollir i el van portar a un lloc privilegiat per veure els ciclistes, va poder veure acomplert el seu desig, prèvia consulta i autorització mèdica i de la direcció de la residència i de la Fundació que el tutela.   

cinquantena
voluntaris
Càritas
gent gran
tutelada
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic