Com Vetusta, l’heroica ciutat de 'La Regenta', també ahir la Seu d’Urgell dormia la migdiada. En realitat, des de molt abans de l’hora, perquè l’apagada general l’havia desendollat, interrompent i impossibilitat pràcticament tota activitat habitual. A en Jordi, per exemple, l’havia agafat fent braçades a la piscina. Amb els llums d’emergència es va encaminar cap al vestuari i tot l’incident se saldava amb una simple ensopegada amb els que sempre deixen la xancla pel mig. Després feia un entrepà, fred, a una terrassa del carrer Major. Això, seure en una terrassa, és l’opció que triaven molts. La Natàlia no es decidia a tancar les portes i, amb uns amics i paciència, feia el vermut a les portes de la cafeteria. La major preocupació, com la de tants establiments: el menjar guardat a neveres i congeladors. Era el cas de la Lourdes, propietària d’una carnisseria al carrer Major, que després que marxés el subministrament elèctric havia despatxat allò que podia tallar a mà, però una altra preocupació eren les comandes per a l’endemà: no sols fer-les, també el dubte sobre si arribarien.
Clar símptoma de l’excepcionalitat de la situació, els cotxes de tots els cossos policials passant amb una freqüència inusual: a l’entrada de Poble Sec coincidia una patrulla dels mossos que baixava amb una de la policia local que pujava i intercanviaven impressions. La por, aquesta l’expressava la propietària d’una farmàcia, que l’apagada no estigués resolta a la nit: ells no podien abaixar la persiana, elèctrica; i l’alarma, elèctrica, no funcionaria. “Si no tenim llum, aquesta nit sí que poden circular”, esperava.
A la perruqueria de la Sílvia alguna clienta es va empipar: l’apagada les va deixar amb els cabells molls, amb el tint posat. Van marxar més despentinades que arribaven i les perruqueres, a la porta, amb la incertesa i trobant a faltar no poder-se prendre ni un cafè calentonet.
Els supermercats de la ciutat, foscos com boca de llop, mantenien les portes obertes. Imatge insòlita: un client buscant per les lleixes ajudant-se d’una llanterna. A la més conspícua gran superfície no es veia el desgavell dels temps de pandèmia. Ells sí tenien llum, d’un grup electrogen propi, i fins i tot s’hi pagava amb targeta. No pocs s’hi atansaven per comprar menjar preparat i més d’un el portava des de casa per escalfar-lo al microones. De moment, per aquí a ningú li havia semblat urgent abastir-se de paper higiènic. Sí, però s’hi veia desfilar gent carregada amb garrafes d’aigua.
En algun hotel explicaven que el tall els havia agafat força plens, amb el problema de donar menjar als hostes: havien anat tirant d’entrepans freds, però a poc a poc també el pa s’havia acabat.
Entre els afectats de la jornada, també els mitjans de comunicació, òbviament. Ràdio Seu, sense grup electrogen propi, no va poder emetre (precisament en una jornada marcada pels transistors); sí que va poder actualitzar informació a través de les xarxes.
Però malgrat aquest trencament de la vida ciutadana, no es va registrar cap incident, assegurava l’alcalde, Joan Barrera. “Tot segueix normal, de moment”, precisava prop de les vuit del vespre, sense cap incident. La prioritat, manifestava, “ha estat coordinar-nos amb Peusa per garantir el subministrament als serveis bàsics de la ciutat”, començant per la Fundació Sant Hospital, “que ja té el seu propi generador, però ens assegurem que no li falti” la llum. Sí que van haver de donar servei a la Llar de Sant Josep i el seminari, que no en tenien, hi afegia.
Per la resta, si el subministrament no és restablert durant el vespre i la nit, avui decidiran quines mesures s’han de prendre amb els serveis de la vida ciutadana, començant pels educatius. “Hem d’anar una mica al dia”, puntualitzava. “I el més important ha estat treure la policia al carrer per garantir que no hi hagi cap incident”. Per la resta, l’Ajuntament demanava a través de les xarxes socials que els ciutadans tinguessin paciència i tranquil·litat i que realitzessin els mínims moviments.
La conversa amb l’alcalde va ser forçosament breu: a banda de la necessitat de reservar bateria als mòbils, les comunicacions en general també van quedar tocades durant tot el dia, inclosos els telèfons fixos, amb usuaris de diferents companyies sense connexió o amb una de molt deficient.