Diari digital d'Andorra Bondia
Filloy i Micó en la roda de premsa d'aquest matí.
Filloy i Micó en la roda de premsa d'aquest matí.

Una quinzena de padrins viuen sols i no tenen ningú que els ajudi


Escrit per: 
M. P. / Foto: SFGA

Al país hi ha una quinzena de persones de més de 80 anys que viuen soles i que són especialment vulnerables, ja que no tenen ningú que pugui ajudar-los en cas de necessitat. Aquesta és una de les conclusions de l’enquesta sociosanitària a la gent gran elaborada pel CRES (Centre de Recerca Sociològica) per encàrrec del ministeri d’Afers Socials i que s'ha presentat avui.

El treball, que es va acabar al febrer, va enquestar de manera presencial 414 persones de més de 80 anys que es creia que vivien soles. Finalment, es va determinar que tan sols 251 estaven realment soles. De totes elles, un 84% disposa de xarxa familiar, mentre que un 16% no en té. Dels que no tenen família al país, la major part compten amb algú que els cuidi, ja sigui veïns, amics o familiars que viuen fora d’Andorra, però en canvi, un 40% no tenen ningú. “Aquest és un perfil especialment interessant per fer-ne seguiment”, ha expressat el director del CRES, Joan Micó.

De fet, el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, ha exposat que gràcies a les dades recollides en aquesta enquesta durant el confinament es va poder fer un seguiment més acurat de totes aquestes persones. Amb tot, s’ha vist que la major part dels enquestats tenen prou independència per seguir vivint sols sense problema. “Hem vist que la gent gran cada cop és més autònoma i envelleix amb major qualitat de vida”, ha destacat. De fet, de les persones amb xarxa familiar, només un 1% presenta dependència total o greu en les activitats de la vida diària, un 2% té dependència en les activitats instrumentals i un 11,4% tenen dificultats cognitives. En el cas de les persones sense xarxa familiar, no presenten nivells alts de dependència.
L’enquesta ha posat de manifest que pel que fa a l’ús dels serveis socials, el més demanat és la teleassistència, les accions preventives i l’adaptació de la llar. Els serveis més utilitzats són les activitats socials i la targeta magna.

Totes les dades obtingudes es transformaran en una base de dades que s’anirà actualitzant per poder planificar a mitjà i llarg termini els projectes a desenvolupar per part del Govern. De fet, actualment el treball de camp continua, ja que s’està enquestant la població més gran de 70 anys, visquin sols o en el nucli familiar. Amb tot, Filloy també ha reconegut que hi ha persones que “estan soles i volen estar soles”, però que gràcies a l’estudi es podrà estar més al cas de la seva situació.

Nous espais per adequar centres de dia
Filloy ha reconegut que s’és conscient que cal “reflexionar sobre el circuit d’atenció a la gent gran”, una feina que ja s’ha començat des del grup de treball sociosanitari però que serà “gradual” i pot allargar-se tota la legislatura. En relació amb els centres de dia que es trobaven integrats a les residències, per ara no està previst que tornin a obrir, però sí que es té localitzat algun espai per utilitzar-lo com a centre de dia externalitzat i alguns comuns també treballen per oferir-ne. 

Andorra
gent gran
persones
soles
ajuda
fragilitat
vulnerables
filloy
micó
CRES
afers socials

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Buen día. Soy de Argentina y quisiera ir a Andorra a trabajar, cuidando abuelitos o en hoteles o en cocinas. Por favor si tienen un contacto al que pueda llamar se lo agradecería. Desde ya muchísimas gracias.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte