Andorra Recerca + Innovació (AR+I) commemora el vintè aniversari del projecte de seguiment de papallones diürnes, l'anomenat BMSAnd, amb dos esdeveniments que tindran lloc aquesta setmana. El projecte té com a objectiu principal conèixer la diversitat de papallones diürnes del Principat i estudiar les tendències de les seves poblacions, atès el seu caràcter bioindicador.

Per tal de poder celebrar les dues dècades de seguiments, des d'AR+I volen envoltar-se de totes aquelles persones que al llarg d'aquests 20 anys han col·laborat o participat d'una manera o altra al projecte i també amb tots aquells que estiguin interessats en la temàtica.

D'aquesta manera, s'han organitzat dues activitats: una per a la tarda del divendres 4 de juliol, on es faran unes xerrades sobre les papallones diürnes d'Andorra i la seva evolució i estudis; i una altra pel diumenge 6 de juliol al matí, la qual consisteix en la ja tradicional sortida de camp per tal de conèixer les papallones en el seu hàbitat natural.

La xerrada tindrà lloc de les set de la tarda a les nou del vespre a la sala Sergi Mas de Sant Julià de Lòria i consistirà en una conferència sobre l'evolució d'aquest projecte de seguiment de les papallones diürnes al llarg dels 20 anys de trajectòria. En aquesta xerrada, doncs, es veurà la diversitat i les tendències de les papallones a Andorra, així com dels estudis científics que se'n deriven a partir de les dades recollides en el projecte. L'acte finalitzarà amb un piscolabis i amb l'entrega d'un record commemoratiu.

A les xerrades hi participaran els científics de la Societat Catalana de Lepidopterologia, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i investigadors d'Andorra Recerca + Innovació. Per participar-hi, cal inscripció prèvia al correu electrònic info@ari.ad o al telèfon (+376) 742 630.

Pel que fa a la sortida, que se celebrarà diumenge de les deu del matí a les dues de la tarda amb sortida des de l'estació intermèdia del Funicamp, l'objectiu és conèixer la diversitat i la biologia de les papallones dels ambients subalpins d'Andorra i aprendre a identificar-ne les principals famílies.

La ruta transcorrerà pel camí de la collada d'Enradort, amb la intenció de trepitjar hàbitats diversos de prats subalpins i algunes zones de molleres que de ben segur permetrà observar una gran diversitat de papallones.

En aquest cas, la sortida anirà a càrrec dels investigadors d'Andorra Recerca + Innovació i dels assessors del projecte de seguiment de papallones d'Andorra (BMSAnd). Les places estan limitades a una vintena de persones i, novament, cal inscripció prèvia al correu o telèfon d'AR+I.