Han passat gairebé 10 anys des que es va començar a treballar i finalment avui s'ha oficialitzat. L’acord de col·laboració entre el Govern i la fundació ONCE ja és una realitat. Així ho han fet efectiu aquest migdia el director general de l’ONCE, Àngel Sánchez, i els ministres d’Afers Socials, Trini Marín, i Finances, Ramon Lladós, amb la signatura de dos convenis d’una durada de cinc anys prorrogables: un que té a veure amb la comercialització de productes de l’ONCE i l’altre amb l’àmbit social, que millorarà la qualitat de vida de la població andorrana.
Segons ha valorat el cap de Govern, Xavier Espot, es tracta d’una “fita fonamental per a la inclusió i la igualtat d’oportunitats en el nostre país”. Per la seva banda, Sánchez, ha posat en relleu que la signatura “ve a refrendar el que la societat i les persones ja han estat fent des de fa temps”, “una col·laboració” que existia ja de facto. També ha subratllat que si bé l’ONCE té acords sobre aspectes puntuals dels seus programes en diversos països, “mai havien fet un trasllat integral del projecte” com a Andorra.
Pel que fa al conveni signat amb Afers Socials, d’entrada se’n podran beneficiar 75 persones. Quins requisits han de complir? Doncs tenir reconeguda una ceguera total o discapacitat visual greu i en el cas dels residents, portar vivint al país almenys tres anys. Aquest requisit, no s’aplica en el cas dels infants per la vulnerabilitat i la importància de l’atenció immediata.
I els recursos als quals podran accedir? A tots els serveis especialitzats de l’ONCE, que en són molts: la rehabilitació, la instrucció en braile i tiflotecnologia, el benestar social i el suport a la inserció laboral. Igualment, podran accedir a material òptic i tiflotècnic, material d’adaptació als llocs de treball i d’estudi; lliurament de gossos guia o la subscripció a serveis bibliogràfics. A més, des de fa uns mesos, a través de la Fundación ONCE Baja Visión s’atendrà també aquelles persones que encara que no compleixin els requisits anteriors presentin baixa visió i tinguin una discapacitat visual igual o superior al 33% acreditada per la Conava.
També el Govern en sortirà beneficiat en aspectes formatius i d’assessorament. I és que podrà comptar amb la formació a professionals, l’assessorament tècnic sobre la legislació en matèria de discapacitat, i l’orientació sobre accessibilitat de les pàgines web de l’Executiu.
Quant al conveni rubricat amb Finances, tal com s’ha dit s’ha acordat l’autorització de la venda dels productes de l’ONCE que haurà de fer efectiva el Consell Regulador Andorrà del Joc (CRAJ). I veurem casetes de l’ONCE al país? Com a mínim n’hi ha d’haver una, però és que a més hi pot haver diverses establiments col·laboradors, com ara estancs, bars o benzineres.
El 9,5% de la recaptació que s’obtingui de la venda dels productes de l’ONCE a Andorra serà per al Govern, que la destinarà “a donar acompliment al conveni”, ha assegurat Espot. O dit d’una altra manera, es dedicarà a sufragar el cost de l’atenció social dels beneficiaris.
La signatura d’avui ha estat la fi d’un procés llarg i alhora el principi d’una implementació que portarà el seu temps. Ara per ara, la fita següent serà que el CRAJ, per part andorrana, autoritzi el conveni, i que per part espanyola, un organisme que supervisa les fundacions en doni el vistiplau.