Diari digital d'Andorra Bondia
Joan Micó i Albert Mora han presentat aquest matí l'Observatori de la infancia.
Joan Micó i Albert Mora han presentat aquest matí l'Observatori de la infancia.

Unicef reclama posar la taxa de natalitat al centre del debat polític i social


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: AR+I

Fa anys que posen el focus sobre la baixa taxa de natalitat que hi ha al país (6,3 per cada 1.000 habitants) i l’indicador conjuntural de fecunditat, que se situava en els 0,97 fills per dona, la més baixa de tot Europa. Ara Unicef Andorra vol anar més enllà i reclama posar la qüestió al centre del debat polític i social. Així ha quedat palès avui durant la presentació del desè Observatori de la infància. 

I és que segons el director de l’entitat, Albert Mora, no volen que la baixada progressiva i en picat de la natalitat es tracti només com una dada estadística “o per dir que hi haurà problemes amb les pensions en el futur”, sinó que consideren que com a societat “ens hem de voler dir a nosaltres mateixos que no pot ser que la nostra taxa de reproducció estigui al 50% del que hauria d’estar”. Per aquest motiu, ja estan exposant aquesta qüestió en reunions amb els grups parlamentaris i també ho van fer aquest dimecres en la Comissió de Participació de les Entitats Cíviques en l’àmbit dels serveis socials i sociosanitaris (COPEC).

Segons Mora, “fa falta una perspectiva de família a la política en general” i “és el que volem ser capaços d’introduir”. Per això, considera que és necessari mirar la natalitat des d’una altra perspectiva per buscar solucions a les dificultats que impedeixen a les famílies tenir més fills. Unes solucions que no només passen per donar ajudes econòmiques i més recursos públics en llars d’infants com es fa en altres països, “cal més que això” perquè “posar diners a sobre del problema no el resol, és més profund”. I calen polítiques que afavoreixin la natalitat i els programes polítics així ho haurien de recollir.

En aquest sentit, el coordinador de l’àrea de sociologia d’Andorra Recerca i Innovació (AR+I), Joan Micó, ha fet notar que la població de 0 a 17 anys només representa el 15,7% del conjunt de la ciutadania del país, mentre que a la Unió Europea la població entre 0 i 17 anys representa un 18,2% del total de població de l’any 2021. I amb relació a les motivacions que porten a les famílies a no tenir més fills, ha explicat que les enquestes ja reflecteixen aquesta problemàtica perquè quan es pregunta a les famílies amb fills si volen tenir-ne més, un terç afirma que sí que ho voldrien però no poden. I una cosa és que no es vulgui tenir fills per un canvi de mentalitat i de prioritats a la vida, va assegurar, i una altra molt diferent és que sigui pel que suposa econòmicament i socialment.   

El risc de pobresa en les famílies monoparentals es cronifica
Un dels aspectes sobre el qual  també vol incidir Unicef Andorra és el de la cura especial que s’ha de tenir amb les famílies monoparentals en la qual la dona és el referent perquè el risc de pobresa va augmentar notablement, segons les darreres dades actualitzades, que corresponen al 2020. Així ho ha volgut emfasitzar el director del comitè andorrà, Albert Mora. I si la privació de béns materials segons la tipologia de llar se situava en un 3,1% en famílies amb els dos progenitors, el percentatge es dispara quan es tracta de famílies monoparentals, ja que s’enfila fins al 17,2%. En relació amb això l’investigador Joan Micó ha destacar que el risc de pobresa o exclusió social entre la població menor de 16 anys es va situar en el 18,9%. Pel que fa a les famílies monoparentals amb menors de 16 anys a càrrec, les que estaven amb més risc de pobresa, l’índex el 2020 se situava en el 28,5%, una mica per sota que el 2019. Micó també ha donat a conèixer que un 32,4% de la població declara no poder fer front a una despesa imprevista de 1.050 euros l’any. Un percentatge que es dispara fins a un 54% en el cas de les llars formades per un adult i nens dependents. És per això que ha remarcat que cal una major “conscienciació” per impulsar més polítiques de suport a les famílies monoparentals, ja que “són les que tenen més risc de patir una privació material”. 

Salut mental
La salut mental és un altre dels cavalls de batalla d’Unicef, que actualment denuncia que no pot ser que l’accés a un psicòleg depengui del poder adquisitiu de la família. I n’hi ha, adverteix Mora, que no poden suportar una despesa de 240 euros al mes per al tractament, comptant que cada sessió val 60 euros.

Finalment, Unicef clama perquè es facin públiques més dades. En aquest sentit, va recordar que el darrer estudi sobre el consum de drogues i alcohol entre els joves és del 2009. D’aquí que hagin insistit en l’actualització per mesurar la magnitud del problema.

Unicef
natalitat
debat polític

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte