Diari digital d'Andorra Bondia
L'agrupació política presenta la seva bateria de propostes davant de la crisi.
L'agrupació política presenta la seva bateria de propostes davant de la crisi.

UPA propugna que els càrrecs electes cobrin el salari mínim


Escrit per: 
Redacció / Foto: BonDia

Units pel Progrés d'Andorra (UPA) proposa la creació d'una renda bàsica que percebin els assalariats que es trobin en situació de vulnerabilitat mentre duri la situació d'emergència i que seria equivalent al salari mínim interprofessional, és a dir, de 1.083,33 euros. També inclouria els autònoms i petits empresaris. L'altra cara de la moneda de la seva demanda afecta a tots els càrrecs electes -incloent-hi cap de Govern, sindicatura i cònsols-, als que demanen que siguin solidaris i també passin a cobrar aquests mil euros de salari. Això sí, només mentre duri l'emergència sanitària.

Els càrrecs públics són els primers que han de donar exemple de solidariat amb els ciutadans, autònoms i empreses que estan travessant una situació econòmica molt difícil, argumenten des de l'agrupació. "És per això que han de ser solidaris i han de ser corresponsables en el repartiment del cost econòmic de la crisi, reduint el seu salari al salari mínim, fixant els seus salaris mensuals en 1.083,33. euros mentre duri la situació d’emergència". En aquest sentit, recorden, en el pressupost de Govern corresponent a l’any 2018 es va establir un capítol que preveu la suma "gens menyspreable i mil.lionària" de 4.967.064, euros, que es correspon amb el salari brut anyal a percebre per tots els membres de govern, incloent-hi el cap i els titulars dels miniteris, a banda dels alts càrrecs de suport a Govern, ambaixadors i personal de relació especial i de confiança i alts càrrecs de l’Administració General.

Aquesta mesura, hi afegeixen, s’hauria de fer extensiva als síndics, consellers generals, membres dels comuns i de les parapúbliques.

D'altra banda, i pel que fa al teixit econòmic, UPA proposa que mentre s'allarga la situació d'emergència, els empresaris haurien de fer-se càrrec només del pagament de l’import de la cotització a la CASS de la part patronal, mentre que el Govern hauria d’assumir el cost de cotització de la part de l’assalariat perquè a l’assalariat li quedi el sou net.

A la renda vital bàsica que propugnen es podrien acollir totes les persones que es trobin en una situació de vulnerabilitat, així com els assalariats que acreditin que han perdut la seva feina a causa de la situació d’emergència sanitària, i que justifiquin no disposar de cap ingrés, proposa UPA. També s'hi podrien acollir els assalariats en el cas de suspensió temporal del contracte de treball. La renda vital bàsica dels treballadors tindrà com principal objectiu garantir la continuïtat dels contractes de treball, amb la finalitat de preservar la situació dels assalariats, i d’alleugerir als empresaris de la càrrega del pagament dels salaris dels seus treballadors en una situació extraordinària de cessament forçat de la seva activitat empresarial.

També als autònoms i les petites empreses, que UPA recorda que són una part imprescindible en el teixit empresarial, i s’han vist obligats a cessar la seva activitat, el Govern els ha d’assegurar una renda vital bàsica pel mateix import de 1.083,33 euros i, a banda, de fer-se càrrec de l’import total de la cotització a la CASS.

UPA
salari
mínim
càrrecs
electes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic