Diari digital d'Andorra Bondia
Les autoritats dins del box pediàtric durant la visita que van efectuar ahir al matí.
Les autoritats dins del box pediàtric durant la visita que van efectuar ahir al matí.

Urgències amables i una UCI reversible


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Facundo Santana

Seguint amb la política de fer més amables els espais de l’hospital destinats als infants, també l’ampliació i reorganització del servei d’Urgències ho ha tingut en compte i ha decorat les parets dels dos boxs pediàtrics amb dibuixos i colors a l’estil de la unitat de pediatria que hi ha a planta. De fet, l’amfitrió del servei, el doctor Marcos Gutiérrez, així ho destaca tot cofoi. “Ara són boxs amplis, intercomunicats i amb bany propi que tenen a més l’accés directe des de la sala d’espera”, explica. 

A més dels boxs pediàtrics, l’altra joia de la corona del servei d’Urgències és el box amb pressió negativa. És a dir? Un espai que té un sistema per als pacients infecto-contagiosos que “abans no teníem”. Així, si es presentés el cas d’un pacient amb risc biològic, de sospita d’una persona contagiada d’Ebola, com va passar fa uns anys, es pot activar l’aïllament respiratori sense cap risc per al personal que està fora, de manera que “de portes enfora la seguretat és absoluta”. 

Mentre visitem la unitat, destorbem sense voler algun dels ciutadans traslladats en cadira de rodes pel seu interior. Els fem desviar una mica dels circuits, l’altre dels detalls que ens fa notar Gutiérrez: els circuits per diferenciar pacients, per no barrejar-los. A la sala de triatge ja es fa el cribratge que es fa efectiu un cop travessen la porta d’entrada: els urgents greus, a la dreta; i els urgents no tan greus a l’esquerra.  I és clar, en aquest temps de pandèmia, ha estat vital establir el circuit específic per als ciutadans que arriben amb símptomes de Covid, de manera que accedeixen a Urgències pel lloc de les ambulàncies.
cirurgia versus uci

La visita per la unitat de cirurgia major ambulatòria té el director assistencial del SAAS, Marcel Prats, com a guia. La seva peculiaritat principal és que està molt ben situada, en un lloc molt estratègic, ja que es troba entre el bloc quirúrgic i l’UCI, però és que a més es tracta d’un espai reversible. Així els nou llits de cirurgia es poden transformar en cinc per a crítics. La raó és que aquests últims necessiten el doble d’espai, explica. I és per això que ara, comptant amb aquests, l’hospital disposa de fins a 27 llits d’UCI.

Segons Prats, l’objectiu de la cirurgia sense que el malalt ingressi no és en cap cas anar per feina, sinó que “el procediment sigui segur, que donem qualitat i confort, i de retruc fem que el procés sigui més eficient i molt més ràpid”. Quant de temps pot estar el malalt en aquest mòdul? Tot depèn del tipus d’intervenció, des d’una hora fins que tingui un dolor entre moderat i lleu. També destaca com n’és important, la prèvia i el seguiment posterior de la cirurgia, l’endemà. Quan els pacients surten ho fan “ben equipats”, insisteix, amb un número de telèfon al qual poden trucar i trobaran una infermera que els atendrà, si sagna, si té dolor, si vomita, o té un dubte. Si és el cas se’ls tranquil·litza, “això que et passa és normal”, i si no hauran de venir a urgències. El seguiment, és clar, és també a iniciativa de la infermera, de manera que l’endemà se’ls truca per saber com està. 

Amb l’app Salut “tot aquest tipus de relació encara es facilitarà molt més”, diu Prats, a mesura que es vagin desplegant les funcionalitats d’aquesta eina. Però ara ha arribat el moment de desinfectar l’espai i condicionar-lo amb les constants ambientals idònies per tal de poder continuar amb les intervencions que hi ha  programades. 

urgències
amables
reversible

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte