La Unió Sindical d’Andorra (USdA) i el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) han enviat al Govern un document amb les seves observacions sobre el projecte de llei de vaga. Els sindicats consideren que el que fa el projecte de llei és “limitar i coaccionar” aquest dret i que “no aportarà cap avenç en les relacions laborals i socials” si no es modifica la Llei de llibertat sindical i la Llei de relacions laborals, i més concretament “l’acomiadament lliure”. En aquest sentit, creuen que el text hauria de fer menció de la impossibilitat que els treballadors pateixin represàlies “com ara l’acomiadament o d’altres per secundar una vaga”.
L’USdA i el SAT entenen que “no sembla que sigui raonable” que no puguin exercir el dret de vaga alguns treballadors de la funció pública com els membres dels cossos de policia i agents penitenciaris, de l’administració de justícia i “els funcionaris, els agents i altres treballadors dels comuns”. Segons afirmen al document que han enviat al ministre, el projecte de llei qualificada reguladora de les mesures de conflicte col·lectiu és “exactament” el que es va aprovar a Espanya l’any 1977, alguns preceptes del qual van ser declarats inconstitucionals.
Els dos col·lectius sindicals recorden, així, que la prohibició d’exercir el dret de vaga a alguns funcionaris pot ser inconstitucional “ja que la Constitució andorrana no exceptua cap treballador per afiliar-se a sindicats”, contràriament a l’espanyola. Un altre aspecte que també podria ser inconstitucional, com va passar al país veí, és que es fixi un mínim del 80% d’assistència dels treballadors a la reunió per convocar una vaga en una empresa. Per aquesta raó, els sindicats creuen que s’hauria de fer una revisió completa d’aquest article del text, ja que a més de posar “traves injustificables per a la convocatòria de vaga” aniria en contra la llibertat sindical.
L’informe de l’USdA i el SAT troba també que “sembla abusiva l’obligació del sotmetiment a l’arbitratge i la conciliació”, encara que aquesta figura pugui tenir cabuda en l’àmbit de les relacions laborals. D’aquesta manera, veuen que s’ha de refusar que “s’imposi des dels poders públics el laude d’obligat compliment en tot tipus de conflictes” més enllà de quan entrin en col·lisió el dret de vaga i els serveis comunitaris essencials.
El capítol segon del projecte de llei, que és el que pròpiament tracta del dret de vaga, és el que mereix una valoració “més negativa” pels sindicats, en haver constatat “un major nombre d’imprecisions, confusions o regulacions obertament contràries a la regulació del dret”. Els col·lectius sindicals no estan d’acord tampoc amb les atribucions que es vol donar al comitè de vaga ni amb la fixació dels serveis mínims.