Diari digital d'Andorra Bondia
Alguns usuaris del servei de Salut Mental consideren que hauria de canviar de lloc i ser més gran.
Alguns usuaris del servei de Salut Mental consideren que hauria de canviar de lloc i ser més gran.

Usuaris de Salut Mental es queixen del mal funcionament del servei


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

Alguns usuaris del servei de Salut Mental del SAAS manifesten el seu descontentament amb el funcionament del dispositiu i reclamen un esforç per millorar-lo, sobretot per poder disposar de més espai i evitar, per exemple, que es puguin barrejar malalts que presenten diferents graus d’afectació i malalties diverses. A més, asseguren que han presentat ja algunes queixes i que mai se’ls ha donat resposta. Un extrem que des del SAAS es rebutja assegurant que durant el 2021 no s’ha registrat cap queixa en relació amb el servei de Salut Mental.

Els usuaris amb qui ha parlat el BonDia, que demanen mantenir-se en l’anonimat, assenyalen que el servei “hauria d’estar en un altre lloc, ja que encara hi ha molt tabú” i alhora reclamen que “cal un hospital psiquiàtric al país”, ja que amb el volum de pacients que hi ha per atendre “no és una planta el que es necessita”. En aquest sentit remarquen que “l’espai actual no és suficient” i retreuen que es barregin usuaris amb diferents malalties i graus d’afectació, ja que a parer seu aquest fet no ajuda en la recuperació. “No hi ha lloc per a malalts de bulímia, no hi ha lloc per als autistes, ni tampoc per a algunes discapacitats”, assenyalen. Fins i tot apunten que els menors d’edat que hi ha ingressats “no tenen prou intimitat”, ja que els adults han de travessar el seu espai quan entren al servei.

De la mateixa manera asseguren que el temps dedicat als pacients s’ha reduït a causa de volum de persones que hi ha en espera i posen en qüestió el tracte que alguns dels professionals donen als pacients. “A una persona que té una petita discapacitat i s’ha intentat suïcidar no se li pot dir: ‘tu queda’t aquí a dibuixar que igualment no t’enteres de res’”, expliquen. Alhora asseguren que hi ha malestar entre professionals i que aquest s’acaba traslladant als pacients, ja que “et fan comentaris que no haurien de fer o t’adones que no es porten bé entre ells”, exposen, lamentant que “una fruita podrida fa malbé tot l’equip”.

Preguntats per les queixes, des del SAAS asseguren que  actualment es manté el temps d’atenció de les visites, així com els horaris de programació d’aquestes, sense haver sofert cap canvi en l’horari habitual d’atenció. Pel que fa a les notificacions de queixes, diuen que durant l’any 2021 no s’ha registrat cap queixa que faci referència a Salut Mental, ni pel que fa als espais ni a la modificació del temps d’atenció de les visites, ni del tracte rebut en les mateixes. Per aquest motiu recorden que el SAAS té a disposició de la població un circuit de queixes que “permet detectar i tractar cadascun dels temes amb la voluntat de millorar i oferir un millor servei”. 

Sobreviure
Els usuaris consultats deploren la situació i els esforços que han d’esmerçar per poder aconseguir algun canvi. “No tothom pot lluitar tant”, afirmen, afegint, algun d’ells que “jo ara no estic fent la meva teràpia, estic sobrevivint”. I és que quan la malaltia mental se suma a una situació de vulnerabilitat des del punt de vista econòmic, la muntanya es fa més grossa perquè asseguren que el funcionament del ministeri d’Afers Socials tampoc és l’adequat. “Costa molt tenir hora a l’assistenta social i et maregen amb un munt de papers”, expliquen, de la mateixa manera que lamenten, per exemple, la llarga espera per obtenir una valoració de la Conava. “És una lluita física i psicològica destructiva totalment. Et va minvant i et deixa petit, petit”, indiquen, i consideren que sovint “volen donar sortides on no n’hi ha i et fan agafar il·lusions donant-ho tot i al final no pot ser. Seria millor ser més clars i explicar només el que realment podrà ser”.

usuaris
salut mental
queixen
mal
funcionament
servei

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte