Diari digital d'Andorra Bondia
Una persona es vacuna de la grip en el marc d’una campanya anterior.
Una persona es vacuna de la grip en el marc d’una campanya anterior.

Vacunar-se de la grip augmenta la immunitat contra el coronavirus


Escrit per: 
M. S. C. / M. P. / Foto: BonDia

Actualment ja hi ha vacunes que ens permeten lluitar contra el coronavirus. Així ho mantenen experts internacionals i així s’ha recollit en publicacions científiques com la prestigiosa revista Science. Un d’aquests experts és el doctor Ramon Tormo, metge especialista en pediatria i malalties de l’aparell digestiu. Tal com assenyala, crida l’atenció que la Covid-19 no afecta els infants o els afecta poc. Són els adults i la gent gran els que en surten més mal parats. Sobre aquest fet s’han donat diverses explicacions, una de les quals és que els infants tenen més properes les vacunes habituals. 
Tormo explica que a Espanya als nens i nenes se’ls subministra la vacuna Infanrix Hexa. Mirant la composició d’aquest vaccí veiem que hi ha antígens de virus de la grip, alguns bacteris i també antígens de poliovirus. És analitzant la pòlio i el coronavirus que es veu que es tracta de dos virus molt semblants i que probablement hi ha una immunitat creuada entre tots dos. 

Per il·lustrar el que estaria succeint, Tormo ens trasllada al 1776, quan la verola era una malaltia de la qual morien el 70% dels infectats, mentre que la resta quedaven marcats de per vida. Va ser en aquell context quan el metge anglès Edward Jenner va inocular pus de la pústula d’una vaca al fill del seu jardiner, un fet que va salvar el petit d’un terrible brot epidèmic que va tenir lloc en aquella època. Això ho va repetir en altres casos i tots es van resoldre amb èxit. El que estava succeint és que dos virus diferents però similars compartien immunitat creuada. “Pot ser que passi alguna cosa similar amb el virus de la pòlio i el coronavirus”, diu Tormo. La hipòtesi és que els infants estan més protegits de la Covid-19 perquè fa poc que s’han vacunat dels vaccins que són obligatoris. Així doncs, aquesta immunitat creuada és major en la infància i va desapareixent amb l’edat.

És davant de tot plegat que aquests experts, entre els quals es troba el doctor Tormo, aconsellen als adults vacunar-se de la grip (la pòlio va inclosa dins d’aquesta). “No és mala cosa que la gent es vacuni aquest any, com més aviat possible, de la grip”, afirma. Tormo va deixar clar que aquesta vacuna no protegeix al 100% del coronavirus, però insisteix que permet augmentar “molt” la immunitat contra aquesta malaltia. “Fa un rebrot d’immunitat per la semblança que hi ha entre el poliovirus i el coronavirus”, exposa. 

Tormo indica que ja s’han fet experiments en aquest senti que han donat bon resultat. Alguns equips mèdics es van vacunar i no s’ha detectat cap positiu entre els professionals. També els membres del club de golf de València (tots ells persones grans) ho van fer i tampoc cap es va contagiar.
Aquests experts posen en relleu que la vacunació amb virus atenuats de la pòlio o inactivats pot ajudar molt en la lluita contra la Covid-19. En aquest sentit remarquen que a les farmàcies es disposa de lots de vacunes adequades que poden salvar vides i patiments en pacients que poden passar dies intubats i sedats. I conclouen que amb un gens desmesurat suport econòmic (molt inferior al que suposen rebrots amb tancaments d’empreses) es pot ajudar en la marxa de l’economia a més de disminuir el nombre de defuncions.

Dues aules de primària confinades al Sant Ermengol per nous positius
La detecció de nous positius entre els alumnes del Sant Ermengol ha obligat avui al ministeri de Salut a confinar dues aules més del centre (una cinquantena de nens). En aquest cas es tracta de classes de primària, i com és habitual els companys hauran de quedar-se aïllats a casa durant 14 dies. De fet, seguint el protocol establert es va fer arribar una comunicació a les famílies informant que els seus fills havien estat contactes estrets d’un cas positiu de Covid, i  se’ls recorda els símptomes que pot tenir el virus (tos, febre, mal de gola o falta d’aire, diarrea, vòmits, mal de cap, dolor muscular o afectació del gust o l’olfacte), si bé també s’alerta que es pot ser asimptomàtic, i se’ls indica que hauran de fer un seguiment d’aquests símptomes fins al dia 25. D’altra banda, s’insta a fer una prova TMA als infants durant la jornada d’avui i s’exposa que el resultat negatiu no eximeix de fer aïllament domiciliari. En cas que el primer test sigui negatiu, se’ls farà una segona TMA el dia 26 i si també és negativa es podrà donar per finalitzat l’aïllament. Per als pares es recorda que mentre el fill no doni positiu, poden fer vida normal. Aquells casos en què els infants ja hagin passat la malaltia es podrà prescindir de l’aïllament si es presenta una TMA/ PCR o una serologia en sang venosa positiva.

Complicació en un segon voluntari del vaccí d’Oxford
Un segon voluntari que participa en els estudis de la vacuna contra la Covid-19 que està desenvolupant la farmacèutica AstraZeneca amb la Universitat d’Oxford ha mostrat problemes neurològics que no tenen explicació en la tercera fase d’assajos clínics, segons va informar The New York Times. Segons el diari nord-americà, el 6 de setembre es va aturar la tercera fase de la investigació per la reacció d’un pacient. Aquest és el segon cas que presenta una reacció adversa. Aquest últim participant va emmalaltir amb mielitis transversa, després de la segona dosi rebuda. Segons asseguren mitjans estrangers, aquest fet podria suposar un punt d’inflexió tenint en compte que un sol cas suposa un problema per a la validació de la vacuna. El Govern andorrà confiava que la primera vacuna a arribar seria la provinent d’Oxford. L’executiu havia previst cobrir el 15% de la població amb la primera remesa.

Vacunar-se
grip
immunitat
coronavirus

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte