El punt de vacunació de l’antiga plaça de Braus obre portes a les 10 del matí. Però allà dins hi ha algú que hi treballa des de les 8. Són membres del personal de farmàcia de l’hospital que tenen la responsabilitat de preparar totes les dosis que s’administren durant la jornada. Un treball que necessita precisió des del primer moment. “Hi ha dues persones que treballen perquè el primer pacient només hagi de posar el braç i no hagi d’esperar ni un segon”, remarca al cap del Servei de Farmàcia de l’hospital, Elvira Gea. “Cal coneixement per saber què fer, tenir-ho tot programat, no improvisar res i ser rigorós en tot el procediment”, explica.

Ella és la persona que hem vist recollint les caixes de les vacunes en cada remesa que ha arribat al país. En el cas de les de Pfizer, necessiten conservar-se en un congelador a -80 graus. Les AstraZeneca ho posen una mica més fàcil, són més estables i van a la nevera. Però en tots dos casos disposen d’un monitoratge minut a minut durant les 24 hores del dia. “La cadena del fred és imprescindible. Tinc 3 minuts per treure les vacunes de la caixa on arriben i guardar-les. Si no, podrien perdre les qualitats originals”, remarca. Un cop fet el control dels lots, “necessitem una coordinació perfecta amb les citacions dels pacients perquè no ens volem permetre perdre ni una sola dosi”. Això vol dir que la nit abans o com a molt a les 8 del matí, “hem de tenir el nombre de citacions fetes perquè en funció d’això, ho faig quadrar amb el nombre de dosis possibles. En el cas de Pfizer fem múltiples de 7 i amb AstraZeneca de 12.”

Cada dia amb unes neveres es traslladen els vials des de l’hospital fins a la plaça de Braus, sense manipular-los. El nombre de flascons enviat sempre va una mica a la baixa en relació amb les cites, per assegurar, i si en calen més, durant el dia se n’hi porten més. Si aquests vials no es manipulen, poden tornar a l’hospital perquè mantenen la data de caducitat. “En el moment que els manipules, comences a anar contrarellotge”, l’has de gastar aquell mateix dia, i un cop estan muntades les xeringues, s’han de gastar en un màxim de sis hores.

Preparació
Mentre l’AstraZeneca ja ve diluïda, la de Pfizer està congelada, per tant, d’entrada cal un mínim de 30 minuts per descongelar el fàrmac. A continuació s’ha de diluir, és a dir, dissoldre-la amb sèrum fisiològic. Se n’hi posa una quantitat “exactíssima”: 1,8 ml i llavors toca “homogeneïtzar-ho”, barrejar el producte amb el sèrum. “I no es pot fer de qualsevol manera perquè és ARN i són molècules molt sensibles. Cal donar un gir de 180 graus al flascó, com a mínim 10 vegades per assegurar que tinguis el mateix contingut a dalt, al mig o a baix. És una fase súper important”. Ara sí, ja es poden carregar les dosis. En el cas de Pfizer 0,3 ml per dosi. Per ser el màxim de precís cal un material específic. “Una xeringa sense espai mort, que vol dir que no hi ha ni un mili, de mili de res perdut. No hi ha espai amb aire. Si ho fas bé, en poden sortir 7 dosis i en sobra alguna gota”, manifesta Gea. “Què necessites? Estar en un lloc que no tinguis interrupcions. Per això el personal de farmàcia està dins d’una àrea totalment tancada i estèril” al punt de vacunació. Tots ells van passar, fins i tot, un petit procés de selecció per trobar aquells que dosificaven millor.

Una feina meticulosa i que es veu poc. I que en era moderna, amb vacunes, no s’havia hagut de fer, ja que els vaccins acostumen a ser monodosis i estar ja preparats. “Ha estat un repte important”, confessa Gea, que es mostra convençuda, però, que “la gent està contenta, nosaltres hem fet un esforç i crec que ha sortit bé”. Alhora ha permès donar certa visibilitat al Servei de Farmàcia, que tot i la importància que té perquè qualsevol pacient tingui disponibles els seus medicaments, passa desapercebut. “Han hagut de venir les vacunes perquè la farmàcia fos visible. Som 18 persones i treballem 365 dies l’any”,  apunta la cap del servei, orgullosa d’haver pogut contribuir que “qui es vacuna, ho fa amb totes les garanties”.