A Andorra no es fan vins qualssevol, sinó vins heroics. Aquesta denotació se’ls dona a aquells cultius que es fan en condicions geogràfiques i climàtiques adverses. Fins i tot extremes. I al país hi ha cinc finques que tenen aquestes característiques, tres de les quals Govern ajuda econòmicament amb 2.000 euros per hectàrea i 4.000 si aquesta té un pendent de més del 25% d’inclinació. També depenent del nombre de varietats de vins que produeixin i de si són ecològics.
Una d’elles és la finca Any de la Part, a Ordino, explotada pel celler Casus Belli –motiu de guerra en llatí–, que comercialitzen quatre tipus de vins. Miquel Medall n’és l’enòleg, i explica com el clima condiciona la quantitat i la tipologia que poden produir, ja que “cadascun requereix unes condicions determinades”. La finca té uns 15.000 ceps i, “en el millor dels casos”, podrien arribar a produir 10.000 ampolles, però l’any que més n’han tret han estat 3.000. De nou, “depèn del clima”.
Els vins que elaboren són “més suaus que a altres localitats”. També tenen menys color. A més, no els comercialitzen fora del país, entre altres raons perquè “la producció no dona per a tant”. Aquest pot ser un dels motius pels quals no hi ha Denominació d’Origen, tot i així, com assegura el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, “estem treballant per aconseguir-lo”. No obstant això, compten amb el segell de Producte de Qualitat d’Andorra, que “també dona prestigi”.
Aquesta temporada podran produir l’escumós i el vi blanc, i toca esperar si “el temps ens deixa fer la collita quan toca”, diu Medall, per poder fer els dos negres, ja que “pengen d’un fil”. Això es deu al fet que els dos primers no requereixen un temps de maduració tan llarg. A més, “no tenim cap avenç tecnològic” a l’hora de fer la verema; per tant, han d’anar de pressa quan el clima els dona una mica de treva. Del que també ens salvem aquí dalt és de malalties i plagues, així que si volem veure la fil·loxera, haurem de baixar a Sant Sadurní d’Anoia i, de passada, fer un parell o tres de copes de cava!
En aquests dies previs a la verema, cada feixa de la vinya es converteix en un llibre obert.
— Celler Casus Belli (@Vins_CasusBelli) October 4, 2025
El viticultor en recull mostres de grans de raïm exposats a diferents orientacions: els que han crescut al sol i els que s’han fet a l’ombra, els de la part alta i els de la baixa del cep pic.twitter.com/5OQAzqbSSz