Quan va arribar a la Creu Roja Andorrana?
M’hi vaig incorporar poc abans de l’esclat de la pandèmia de la Covid. Va ser en aquell moment quan se’m va proposar formar part de la Junta com a vocal i ja al març, a l’inici de la crisi sanitària, treballava conjuntament per donar resposta a les noves necessitats de la població. Vaig ser voluntària, vaig ajudar i formava part de la Junta conjuntament amb un grup de persones que ens vam entendre molt. I des d’aleshores vam tenir un compromís ferm amb la institució i amb els seus valors.
Què és el que més l’atrau de l’entitat?
Jo diria que el que més em va captivar i continua captivant-me és el compromís i la generositat de les persones voluntàries. El fet de donar temps, per poc que sigui, esforç i dedicació a canvi de res, només per la voluntat d’ajudar, per a mi és una lliçó de vida i una mostra de l’enorme capital humà que té la Creu Roja. I això a mi em va enamorar, la veritat.
Per què va fer el pas endavant per liderar la llista?
Després de quatre anys com a membre de la Junta i amb la finalització del segon mandat del nostre actual president, Josep Pol, es buscava un relleu. I per a mi el Josep ha sigut un gran president, el meu referent, una persona humana, amb uns valors increïbles i dedicada plenament a la Creu Roja. Ell va ser el que em va proposar d’encapçalar una nova candidatura. Evidentment, vaig reflexionar-ho amb molta responsabilitat perquè tampoc portava tant de temps a la Creu Roja i vaig acceptar aquest repte amb molta il·lusió i amb la voluntat de donar continuïtat a la feina feta i impulsar nous projectes i consolidar tot allò que durant aquests anys hem anat començant.
Què pot aportar la seva candidatura que no pugui aportar l’altra?
Doncs la nostra candidatura aporta, primer de tot, experiència, coneixement de l’organització i dels seus processos interns, de la solvència en la gestió, de la transparència en la presa de les decisions i, molt especialment, la cohesió d’un equip que treballa des de fa molts anys amb un objectiu comú: el benestar de les persones i tenir una mà estesa.
Tres de les seves propostes que destacaria.
Destaco tres eixos fonamentals però no vol dir que siguin únics ni els més importants. Tot té la seva importància i tot el que va relacionat amb les persones estan al mateix nivell. En primer lloc, la infància i la joventut, perquè són el futur i cal donar espais de participació i formació. Després, la gent gran, a qui hem de continuar cuidant amb respecte i proximitat i, després, mantenir una estructura preparada per respondre amb rapidesa i eficàcia davant de qualsevol situació d’emergència o necessitat social que pugui sorgir. Vivim en una societat que ha canviat moltíssim els darrers anys i la Creu Roja necessita poder aportar i donar respostes a aquestes necessitats, que n’hi ha moltes, són molt diferents de les d’abans.
Ha tingut l’oportunitat de parlar amb socis, voluntaris i treballadors per copsar necessitats, dificultats i reptes. Què li han transmès?
Doncs sí, he tingut converses molt enriquidores amb tots els col·lectius que formen part de la Creu Roja Andorrana i m’han transmès inquietuds, necessitats, coses que es poden millorar, reptes que veuen per al futur i m’han donat el seu suport i la confiança. I això ho valoro profundament i a més ens esperona a continuar treballant amb rigor i compromís com s’ha fet fins ara.
Hi ha algun tema no previst que creu que s’hauria d’introduir ara en el programa vista la percepció de l’equip directiu que sembla reticent que hi hagi un director general? La seva candidatura és partidària d’una direcció general?
Crec que és important aclarir que l’equip directiu actual no ha mostrat cap reticència a la figura del director general. Actualment, les àrees funcionen amb responsabilitat i autonomia gràcies als professionals que estan allà i actualment estan encantats. Hi ha molt bon ambient. L’equip que lidera cada àrea treballa amb molta il·lusió de manera coordinada amb la Junta i la coordinació i el diàleg és molt fluid. Ara bé, la figura del director general és clau per garantir una visió global i una coordinació eficient. Actualment no hi és, el diàleg es fa directe entre la Junta i les diferents àrees, però sí que el director és una figura necessària i la seva incorporació s’abordarà en el moment oportú amb un perfil alineat amb les necessitats de la Creu Roja.
Hi ha temes mal tancats a l’entitat? L’acomiadament del fins ara director n’és un?
Aquest és un tema completament tancat per nosaltres i considerem que no cal seguir insistint, ja que el focus no està en una persona en concret sinó en la Creu Roja andorrana com a institució. El centre d’atenció ha de ser l’entitat i no les persones. El seu funcionament, els seus objectius, la seva missió humanitària és el que importa i el que m’agrada emfatitzar. Ara toca mirar endavant, centrar-nos en el futur i treballar amb responsabilitat per donar respostes a les necessitats de la població, que són moltes, i enfortir el paper de la Creu Roja Andorrana dins del nostre país.
En cas de sortir guanyadora, la seva candidatura estendrà la mà a l’altra?
Per descomptat. És que, de fet, abans d’oficialitzar la nostra, ja vam fer aquest gest i vaig anar a parlar amb el senyor Estopiñán. Creiem en la suma i en la col·laboració i per això sempre hem estat oberts a treballar conjuntament. Respectem que hi hagi una altra candidatura, és legítim, però mantenim el nostre esperit.
Alguna cosa més?
Mantenir que som una candidatura de compromís i de consolidació i em quedaria amb la discreció i la consciència.