El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va destacar en el seu discurs de Nadal el salt que ha fet Andorra en les seves relacions internacionals i per aquest motiu va animar la ciutadania a “valorar-ho adequadament” i a “tenir més autoestima”, perquè segons va destacar “som petits però hem fet molt, i així ens ho han agraït moltíssims”. En aquest sentit va qualificar “d’èxit” la celebració de la Cimera iberoamericana. “Probablement Andorra mai no havia tingut una projecció internacional tan reconeguda i reeixida. És un triomf de tot el país”, va remarcar, deixant clar que l’any 2021 “ha marcat un salt molt important” en la presència i aportació d’Andorra en el marc de les relacions internacionals.
Vives va posar en relleu, també, “el capital humà” del Principat, sobretot per “continuar avançant” tot i les dificultats. “Andorra ha tirat endavant amb pas ferm i decidit”, va afirmar, i va afegir que “els andorrans han fet tot el possible i estan fent més i tot del que semblava possible”, per la qual cosa va animar a no aturar-se. “Tenim motius de sobres per confiar que podem construir un futur per a Andorra en què la pau, l’estabilitat i el creixement econòmic” siguin una garantia per a les generacions futures.
El discurs del Copríncep va estar molt marcat, també, per la crisi sanitària de la Covid-19, que des de fa pràcticament dos any afecta tot el món. Després de tenir un record per totes les víctimes que ha deixat la pandèmia, pel personal sanitari “tan estressat”, així com per aquelles persones que es troben malaltes pel virus, també va voler enviar l’escalf al cap de Govern, Xavier Espot, que no va poder assistir a l’acte en haver donat positiu per coronavirus i trobar-se confinat.
En aquest punt va fer una crida a “consolidar una cadena de solidaritat que impedeixi deixar ningú enrere”. D’aquesta manera va demanar a tots els sectors del país implicació “i sumar esforços per sortir més units i més forts de la present crisi”. Vives també va posar en relleu la col·laboració especialment estreta amb els països veïns, França i Espanya, dels quals va dir que “estem rebent ajuda durant la pandèmia”.
D’altra banda, també va fer referència als reptes que hi ha per davant, com ara les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea, la integració dels nouvinguts o l’acollida d’emigrants i refugiats. En aquest àmbit va reclamar “solucions estables i justes que promoguin una legislació i uns mitjans econòmics centrats en processos d’emigració ordenats i en vies concretes d’acollida i hospitalitat que els permetin fer viable el seu projecte de vida”. Precisament va recordar que el Principat també ha estat terra d’acollida de refugiats, moment que li va servir per incidir en la “bona relació” entre Andorra i l’Església catòlica, posant com a exemple la col·laboració amb la comunitat de Sant Egidi per a l’arribada de refugiats sirians.
Com ja va passar l’any passat, la recepció de Nadal al Palau episcopal s’ha hagut de fer amb format reduït, limitant l’assistència a una trentena de persones i mantenint totes les mesures de distanciament i seguretat que imposa la situació sanitària.
Sense el cap de Govern, la delegació andorrana va estar encapçalada per la síndica i la subsíndica, Roser Suñé i Meritxell Palmitjavila, i també en van formar part els ministres de Finances, Eric Jover; de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo i el de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell; el president del Consell Superior de Justícia, Enric Casadevall; el president del Tribunal Constitucional, Josep Delfí Guàrdia Candela; la cònsol d’Encamp, Laura Mas, el d’Ordino, Josep Àngel Mortés, el de Sant Julià, Josep Majoral, i la d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, a més de la cònsol menor de la Massana, Eva Sansa. Igualment, hi van assistir representants dels grups parlamentaris, l’ambaixador espanyol, Àngel Ros, o el representant del Copríncep francès a Andorra, Pascal Escande, entre altres.
L’acte es va cloure amb la interpretació de tres temes musicals (Adeste fideles, El cant dels ocells i l’himne d’Andorra) per part de la violoncel·lista de l’ONCA, Mireia Planas.
ànciament i seguretat que imposa la situació sanitària.