Diari digital d'Andorra Bondia
Cada 3 de desembre se celebra el Dia internacional dels drets de les persones amb discapacitat.
Cada 3 de desembre se celebra el Dia internacional dels drets de les persones amb discapacitat.

Volen que els drets de les persones amb discapacitat tinguin rang constitucional


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

“Que els drets de les persones amb discapacitat tinguin un reconeixement explícit dins la nostra Constitució”. Aquesta és la principal novetat que inclou el manifest que la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) ha fet públic amb motiu del Dia mundial dels drets de les persones amb discapacitat que se celebra avui. Ho confirma el president de l’Associació per al Tractament i Rehabilitació de les Afeccions Neuromotrius a Andorra, Esclerosi Múltiple (TranaEm), Jacint Risco, i membre de la junta de la FAAD que avui exerceix com a portaveu de la mateixa.  

Segons explica, volen que a Andorra es comenci a pensar que aquests drets tinguin un “rang constitucional” de la mateixa manera que els recullen ja les constitucions d’alguns països europeus i llatinoamericans. En aquest sentit, es va referir expressament a la llengua de signes. A Espanya, de fet, hi ha un debat encetat sobre l’article 49 de la Constitució que va en aquesta mateixa línia. 

El manifest també recull que s’apliqui “de manera correcta” la normativa per preservar els drets de les persones que són especialment vulnerables amb  vista dels “fets que han ocorregut els darrers mesos i que són molt greus”, diu Risco. “Són persones conegudes” amb discapacitat o vulnerables que han perdut la vida. “Ens ho podem permetre com a societat? Quins mecanismes estan fallant?”, es pregunta. No és que diguin que les coses s’estan fent malament, sinó que potser es poden fer d’una altra manera per aconseguir que hi hagi un seguiment i acompanyament d’aquestes  persones: si es prenen la medicació, són persones que tenen un menyscabament d’almenys el 60%. D’aquí que es demani la posada en pràctica de la història social compartida, anunciada fa uns dies per la ministra. Així mateix, es demanen protocols per garantir els drets d’aquestes persones i els seus familiars;  l’accés a la Justícia; i la figura d’un professional de referència. En relació amb les nenes amb discapacitat, que es vetlli perquè hi hagi un marc jurídic i polític més sòlid que reconegui els riscos de violència als quals es veuen més exposades.

Al final del manifest, la FAAD demana “implementar d’una vegada el Pla integral de salut mental i addiccions”. El projecte és “ambiciós” i les urgències de la població són moltes. Per això cal dotar-lo de recursos, remarca Risco. 

Pallarés destaca el canvi de mirada de la discapacitat
El Consell Nacional de la Discapacitat (Conadis) es va reunir ahir presidit pel cap de Govern, Xavier Espot. L’objectiu de la trobada va ser compartir i presentar propostes de millora de prestacions i serveis per a persones amb discapacitat, així com reforçar la coordinació de les actuacions relacionades amb la discapacitat. 

La ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, va explicar la situació actual del canvi de model de valoració atenent les capacitats de les persones que suposa un canvi de mirada de la discapacitat. També va destacar les accions que s’estan treballant, com ara la revisió de la Llei de Garantia dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’any 2002, per adaptar-la a les recomanacions que encomana la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat signada i ratificada per Andorra. Pallarés va informar de l’aprovació de la modificació del Reglament del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrada amb l’objectiu de garantir que les persones amb discapacitat que perceben una pensió de solidaritat i treballen en ocupacions a temps parcial o a baix rendiment o d’altres per compte propi puguin accedir a la justícia gratuïta.

D’altra banda, la secretària d’Estat d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Teresa Milà, va inaugurar ahir la conferència telemàtica Amb decisió cap a la inclusió, organitzada amb motiu del Dia dels drets de les persones amb discapacitat. Milà va destacar la importància de “garantir els drets de les persones amb discapacitat en una societat justa, equitativa i inclusiva”. També va remarcar “el compromís adoptat pel Govern en l’àmbit de la discapacitat en el marc de col·laboració amb les entitats cíviques d’Andorra, així com dels països veïns”.

El concurs de la tassa premia dos guanyadors
Per sisè any i amb motiu de la commemoració del Dia dels drets de les persones amb discapacitat, la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell, en col·laboració amb el museu Thyssen, ha organitzat el concurs per al disseny de la tassa commemorativa. Enguany hi han participat 77 persones i degut a la gran qualitat i sensibilitat de les obres seleccionades s’ha decidit premiar i reproduir dues il·lustracions. Una és la representació de la discapacitat vista per una usuària que forma part d’aquest col·lectiu i l’altre des del punt de vista del jovent d’Ordino. A causa de la pandèmia, l’acte de lliurament de premis que s’havia de celebrar ahir es va haver de canviar. De tota manera es van entregar personalment als guanyadors les tasses amb els seus dissenys reproduïts. Es poden adquirir per sis euros al museu  Thyssen, a la botiga de i&i Serveis a Sant Julià de Lòria i també a la botiga online de la Fundació.

drets
persones amb discapacitat
Constitucional

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte