Diari digital d'Andorra Bondia
La seu de la FAAD a Prada Casadet.
La seu de la FAAD a Prada Casadet.

Volen una plataforma del tercer sector sense tuteles del Govern


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

La Federació d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) continua ben viva, “amb quatre o cinc associacions”. Així ho assegura un dels membres de la seva junta directiva i president de l’Associació per al Tractament i Rehabilitació de les Afeccions Neuromotrius a Andorra, Esclerosi Múltiple (TranaEm), Jacint Risco. I a més, afegeix, que continua el seu camí amb “les idees molt clares” respecte a la necessitat de ser interlocutors de les persones amb discapacitat davant del Govern. Així de contundent es mostra en referir-se a la legitimitat de la Federació i a la manca de notícies de la Plataforma d’entitats cíviques i socials, la creació de la qual es va anunciar ara fa gairebé un any.

De fet, Risco explica que la idea de la plataforma del tercer sector va sorgir quan s’estava elaborant la Llei per a la igualtat de tracte i no discriminació. En aquest sentit, exposa que ja llavors ell va defensar que “el Govern no havia de ser-hi per a res”, precisament perquè es tractava d’una plataforma d’entitats cíviques i socials que s’havia de distingir per la independència respecte a l’Executiu. De tota manera, reconeix, “al final es va haver de posar a la llei perquè quedava millor”. A partir d’aquí, continua, “a algú se li acudeix que anirem a la plataforma”. Però la plataforma inclou diversos col·lectius vulnerables com recull la pròpia llei: les dones, el col·lectiu LGTBI, la gent gran, els infants. Llavors la pregunta que es fan és si a la plataforma hi ha d’anar un representant que cada una de les associacions de persones amb discapacitat o bé s’haurà de fer una federació o una associació d’associacions dintre de la plataforma. “Això és el que s’hauria d’haver fet i llavors la plataforma s’hauria tirat endavant”, recalca Risco, qui afegeix que al seu parer “es va vendre molt fum i això va provocar que algunes associacions marxessin de la FAAD”. O dit en altres paraules: “es va intentar desmuntar una realitat que al Govern li interessa tenir”. És per això que es mantindran ferms en la convicció que “perquè la discapacitat sigui escoltada hi ha d’haver una federació o una associació d’associacions que representi totes les entitats i defensi els drets de les persones amb discapacitat”.

En qualsevol cas, segons recull la Llei d’igualtat en l’apartat referit a la plataforma, el Govern ha de donar suport a la Plataforma o a qualsevol altre tipus d’organització que aglutini i representi el sector social andorrà ja que no fer-ho deixaria sense comunicació a moltes entitats i associacions que ara per ara no formen part de la plataforma.

La reunió amb Espot, en espera de data

La reunió que els representants de cinc associacions van demanar amb el cap de Govern per tractar sobre l’acompanyament de persones vulnerables, arran de les morts tràgiques ocorregudes darrerament, va ser demanada tot just la setmana passada, segons confirma Risco. Ara les entitats estan en espera de resposta.  

El misteri del tuit desaparegut sobre la plataforma

El 13 de gener la plataforma d’entitats cíviques i socials anunciava la seva creació per donar compliment al que estableix la Llei per a la igualtat de tracte i no-discriminació. Poc després, la presidenta d’Autea, Inés Martí, va informar el BonDia que un parell més s’hi havien afegit. Però no va ser fins aquest dimarts al vespre quan un tuit retuitat per la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, explicava que dimarts mateix les 13 associacions fundadores de la plataforma havien presentat els estatuts i les línies de treball del primer trimestre a la ministra. En posar-se el BonDia en contacte amb les presidentes de dues de les associacions “fundadores” d’aquesta plataforma, la d’Autea i Albatros, Immaculada Fores, van declinar fer declaracions. Curiosament, mentre es volia contrastar aquesta informació i demanar en quin punt es trobaven els estatuts de la plataforma, en què consistien les línies de treball esmentades i si finalment les entitats suposadament afegides a la plataforma amb posterioritat no ho havien fet finalment, el tuit va ser esborrat. Així que, de moment, no s’ha pogut obtenir més informació sobre aquesta iniciativa que resta en el misteri com el tuit desaparegut ahir al matí.

volen
plataforma
tercer
sector
sense
tuteles
Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte