Sant Julià de Lòria s'ha vinculat amb el càncer. La parròquia ha viscut una setmana intensa amb diferents activitats relacionades amb aquesta malaltia que han fet reflexionar a la societat civil i també a científics. L'Agenda Social AMIC i les primeres Jornades de microbioma i immunoteràpia del càncer han servit per sensibilitzar a la població i per difondre coneixement d'aquesta malaltia.
"És bo transmetre com a metges la informació objectiva als pacients del càncer, però com a societat transmetre que hi ha un missatge d'esperança crec que ens hauria d'animar a tots a continuar treballant en aquest tema", ha asseverat el cap d'Anatomia Patològica de l'hospital Clínic de Barcelona i un dels organitzadors de les jornades, Antoni Martínez. Per aquest motiu, es va organitzar l'Agenda Social AMIC entre el Comú de Sant Julià de Lòria, la Universitat d'Andorra, Assandca (Associació Andorrana Contra el Càncer), l'empresa laurediana de biotecnologia Cellab i AMIC (Andorra Microbiologia Immunoteràpia i Càncer).
Aquest esdeveniment tenia per objectiu sensibilitzar a la població que el càncer no és el final de la vida, ja que actualment ja hi ha molts tumors que tenen cura i perquè els metges pronostiquen que en el futur moltes persones podran patir algun càncer. Per aquesta raó s'han anat celebrant diferents activitats amb la finalitat de trencar tabús, visibilitzar la malaltia i recaptar fons per donar suport als afectats.
El dilluns arrencava amb l'exposició fotogràfica 'Jo soc la Vida', de la infermera Carmen Chiqui Novis. La mostra retratava les diferents fases del càncer de mama, des de la diagnosi fins a les seqüeles quirúrgiques i els tractaments. La col·lecció d'instantànies tenia com a finalitat "donar visibilitat a realitats que sovint estan amagades", va precisar durant la inauguració Novis.
El dimarts dia 6 es va celebrar la taula rodona 'Nous abordatges terapèutics del càncer: El paper de la microbiota'. Tres experts en medicina, el cap de microbiologia de l'hospital Clínic, Climent Casals; el doctor i cap d'Immunoteràpia de l'hospital Clínic de Barcelona, Manel Juan; i la doctora de medicina interna del SAAS, Cristina Royo; van debatre sobre les noves teràpies que s'utilitzen per tractar els tumors. Les noves alternatives terapèutiques que es comencen a utilitzar per combatre les cèl·lules malignes són menys tòxiques que les que s'havien usat antigament. Parlem de la immunoteràpia, un tractament que fa servir les defenses naturals del cos humà per combatre el càncer. "Em va semblar molt interessant perquè les persones de peu no tenim tants coneixements científics i que ens ho expliquin d'una manera tan planera va ser molt interessant i rica", va valorar la cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Sofia Cortesao, sobre la taula rodona, que va afegir: "Traslladar aquest missatge d'esperança perquè cada cop els avenços ens apropen a un percentatge més alt de curació".
El dimecres 7 de maig es va portar a terme l'acte més social. Més de 150 persones, segons fonts del comú lauredià, van confeccionar un llaç blanc gegant humà a la plaça de la germandat. La iniciativa va servir per enviar un missatge de suport als afectats pel càncer i a les seves famílies i, al mateix temps, visibilitzar la malaltia i "trencar l'estigma tan associat amb la mort", comentava Cortesao. La proposta va rebre una bona resposta per part del públic infantil, gràcies a la participació de les dues escoles de la parròquia. "El llaç és un compromís de la societat d'Andorra, sobretot de la més jove, de la societat a futur. Ens agradaria que aquest compromís es mantingués i es fes extensiu a la societat més gran i també especialment a la part de la societat que ara mateix té capacitat per prendre decisions perquè per canviar les coses amb només voluntat no és suficient, però amb molts diners i poca voluntat tampoc és suficient", assegura el doctor Martínez.
La darrera acció realitzada va tenir lloc dissabte amb una classe magistral esportiva i solidària dirigida per la 'influencer' Patry Jordán. Una seixantena de persones hi van participar pagant una inscripció de 15 euros, pel qual els beneficis aniran destinats a Assandca. La iniciativa es va celebrar per promoure uns bons hàbits saludables. "És sabut que l'activitat física i l'esport són coses que podem fer per millorar la nostra qualitat de vida i la nostra salut, per tant, ajuden a minimitzar els riscos de patir una malaltia com el càncer", declara la cònsol laurediana.
Paral·lelament a l'Agenda Social AMIC, durant tres dies s'ha executat les primeres Jornades de microbioma i immunoteràpia del càncer, un curs formatiu on una trentena de professionals de la salut s'hi van inscriure. La voluntat de la formació era compartir i transmetre el coneixement sobre la immunoteràpia. La bona sintonia entre les parts organitzadores (Universitat d'Andorra, Universitat de Barcelona, Cellab i l'hospital Clínic de Barcelona) i l'èxit del curs, ha deixat una porta oberta perquè en el futur es puguin desenvolupar més sessions acadèmiques a la parròquia. "El següent pas és organitzar fòrums per respondre altre tipus de preguntes en diferents àmbits de la salut, especialment del càncer", reconeixia el cap d'Anatomia Patològica del Clínic.
De fet, la valoració del conjunt d'activitats ha estat més que positiva. "No podem estar més contents de la resposta i la participació que hi ha hagut", ha destacat el director de màrqueting de l'empresa Cellab, Joan Muro. Els organitzadors estan més que satisfets perquè el tema era "molt tècnic", però, tot i això, s'ha aconseguit que totes les activitats "hagin tingut una resposta molt positiva i aquest fet ens impulsa a seguir l'any vinent", precisa Muro. "Parlàvem i fèiem valoració amb els metges del Clínic que han estat involucrats en aquesta comissió organitzativa i destacàvem que hem de buscar data i repetir Sant Julià de Lòria com emplaçament perquè té els ingredients ideals per fer una iniciativa d'aquest nivell", emfatitza Muro. Des del Comú també es mostren satisfets en com s'ha desenvolupat i creuen que cal "continuar apostant" per aquesta iniciativa l'any que ve, ja que "és aportar el nostre granet de sorra a una malaltia que afecta a molts", ha indicat la cònsol menor de la parròquia laurediana.
Podrem curar els càncers en el futur?
Aquesta és la gran pregunta que segurament molta gent es fa des de casa. Però la resposta no està clara. "En el futur es curaran? Depèn, perquè al final el càncer és un còmput de moltes coses, hi ha la part genètica de cadascú, hi ha també una part cultural, ambiental, familiar, la nostra manera de relacionar-nos, el fumador i el bevedor social, la manera d'alimentar-nos, el nostre microbioma i també la manera en què detectem el càncer", ha detallat Martínez.
El que sí que té clar el doctor és que cal continuar apostant per transmetre a la població uns bons hàbits saludables. "Hem de continuar millorant el coneixement que té la societat sobre els hàbits de salut que poden influir en la seva microbiota, però la gent també ha de ser conscient que hi ha la mala sort de tenir un càncer", ha descrit l'expert, que ha afegit: "Què ha fet malament una persona que de sobte té un càncer de pròstata? És molt difícil de justificar".
Martínez explica que estem molt millor que fa molts anys i espera que els càncers es puguin convertir en malalties cròniques. "Hi ha moltes persones que no curem, una persona amb diabetis no la curem, però fem que el seu tractament sigui una malaltia crònica", ha esmentat el metge. "Tant de bo que si d'aquí a vint anys tornem a trobar-nos, puguem dir que almenys hem crescut el catàleg de malalties curades o, almenys, cronificades", ha relatat Martínez.